Cvikla je mimoriadne prospešná pre zdravie, aj keď ste o tom možno ani netušili. Ak vám zachutila a budete ju konzumovať pravidelne, vaše zdravie vám poďakuje.
Pôvod cvikly je v Stredomorí v atlantickom prostredí. Okrem Európy je obľúbená v Severnej Amerike a Ázii. Prvé zmienky o cvikle sú známe asi 3000 rokov a pochádzajú z Babylónie. V minulosti ju využívali ako jedlo, ale aj ako liek zároveň. Pre naše zdravie má mnoho účinkov a lekári ju odporúčajú konzumovať na každodennej báze.
- Imunita– cvikla má veľmi vysoký obsah vitamínu C, ktorý je zároveň silný antioxidant. Zároveň posilňuje produkciu kolagénu, hojenie rán a absorbuje železo.
- Podpora pečene – pri zlej životospráve, nadmernej konzumácii alkoholu prichádza často ku ochoreniam pečene. V cvikle sa nachádza vysoké množstvo betaínu, ktorá pomáha znižovať tukové usadeniny v pečeni.
- Cviklou proti rakovine – je bohatá na vzácne antioxidanty, ktoré napomáhajú blokovať škodlivé účinky voľných radikálov.
- Cvikla na pokožku aj vlasy – metionín, ktorý sa nachádza v cvikle dodáva pokožke vláčnosť, pružnosť a hebkosť. Vďaka nemu sú vlasy lesklé a nechty zas pevné
- Okysličuje svaly pri cvičení – je dokázané, že šťava z červenej repy okysličuje svaly počas cvičenia. Zvýšený príjem dusičnanov má potenciál zvýšiť dlhodobý a vytrvalostný tréning.
- Podporuje optimistickú náladu – cvikla pomáha dobrému spánku, obmedzuje podráždenie.
- Cviklou proti demencii – vysoký obsah dusičnanov môže zlepšiť prietok krvi a podporuje správne fungovanie mozgu.
- Zdravé srdce a tlak- pri dobrovoľníkoch, ktorí konzumovali pol litra šťavy, lekári zistili, že sa ich krvný tlak výrazne znížil. Je to spôsobené vysokým obsahom dusičnanov.
- Cvikla na trávenie– má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha odvodňovať organizmus. Zároveň obsahuje množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie, detoxikuje a odvádza tuky z organizmu a odstraňuje zápchu.