zdielať

Toyota TS050 Hybrid: Keď odchádza legenda

- Toyota - Toyota TS050 Hybrid: Keď odchádza legenda

Štyri sezóny, tri víťazstvá v Le Mans, po dva majstrovské tituly v kategórii jazdcov a tímov – taká je bilancia modelu Toyota TS050 Hybrid z tímu Gazoo Racing. Je to najúspešnejší japonský prototyp vo vytrvalostných pretekoch.

Posledné závodné kilometre absolvoval model TS050 Hybrid v Bahrajne a pomaly odchádza do dôchodku. Japonská automobilka však už má pripraveného jeho nástupcu. Nový model je skonštruovaný podľa najnovších predpisov triedy hyperautomobilov. Neskrývaným a neskromným cieľom je získať víťazstvo v legendárnych vytrvalostných pretekov 24 hodín v Le Mans.

Prototyp s DNA Toyoty

Predchádzajúci model priniesol Toyote svetové víťazstvo v šampionáte konštruktérov a vodičov FIA WEC v roku 2014. Vyhral päť pretekov, ale neuspel v  24-hodinových vytrvalostných pretekoch v Le Mans. Ide o jednu z najlegendárnejších udalostí vo svete motošportu, ktorá priťahuje státisíce fanúšikov na tribúny a milióny divákov pred televízne obrazovky.

Automobilky snívajú o tom, že sa tu zapíšu do histórie. Triumf v Le Mans je jedným z najvýznamnejších úspechov nielen pre závodných jazdcov, ale aj konštruktérov. To bol dôvod, prečo sa v tíme Toyota Gazoo Racing rozhodli vytvoriť nový prototyp. Oficiálne predstavenie je naplánované na január 2021. Bude na čo sa tešiť.

Autor: Juraj Turis

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode