Nový rok je už dávno za nami a je to i jeden z dôvodov, prečo už z mnohých opadol ich zápal k zdravému stravovaniu. Problémom týchto rozhodnutí býva rýchly nábeh na zdravú stravu. Snažíme sa zakomponovať, čo najviac výrobkov, ktoré považujeme za zdravé a pritom si neuvedomujeme, že sú len ďalším reklamným trikom. Ak netušíte, čo je vhodné do jedálneho lístku zaradiť, poradíme vám. Siahnite po čerstvých a nespracovaných potravinách, ktoré sú lokálne a nemuseli prekonať polovicu sveta na ceste na váš stôl. Jednou zo surovín, ktoré sa oplatia zaradiť do stravovacích návykov, sú orechy.
Obrovskou výhodou orechov je ich široký výber a tak v podstate neexistuje možnosť, že si nebudete môcť vybrať. Svoj obľúbený druh si nájde každý. Pred mnohými rokmi získali orechy veľmi zlú povesť najmä kvôli svojmu vysokému kalorickému obsahu. To, že obsahujú celkom slušný počet kalórií však neznamená, že si ich v rozumnom počte nemôžete dopriať. Veľmi účinne zaháňajú vlčí hlad, ktorý je spôsobený najmä psychikou. Okrem toho však obsahujú aj látky, za ktoré sa vám vaše telo poďakuje.
Orechy sú zdrojom zdravých tukov, ktoré podporujú mnoho dejov od stavby biologických membrán našich buniek, cez myslenie až po činnosť srdcovo-cievneho systému a reguláciu cholesterolu. Zdravé tuky vám pomôžu lepšie vstrebať vitamíny, ktoré sú tiež v orechoch obsiahnuté. Sú významným zdrojom antioxidantov, ktoré nám pomáhajú lepšie sa vyrovnať s ochoreniami a tiež rýchlejšie obnovovať poškodenia organizmu vzniknuté jeho činnosťou či vplyvom vonkajšieho prostredia.
Tak ako pri ostatných potravinách, i pri orechoch platí pravidlo všetko s mierou. Existujú dokonca druhy orechov, medzi ktoré patria i para orechy, pri ktorých platí obmedzené množstvo, ktoré je vhodné konzumovať počas jedného dňa (4 kúsky denne) a ktoré by sa rozhodne nemalo prekračovať. Ak obľubujete orechy, snažte sa druhy striedať. Nenechajte sa zmiasť orechovými maslami, ktoré síce sú chutné, ale často obsahujú množstvo cukru. Ak si chcete orechové maslo vychutnať, snažte sa voliť kvalitnú variantu bez zbytočného obsahu cukru.