S príchodom sychravej časti jesene začíname siahať po jedlách s vyšším obsahom vitamínov, ktoré nás majú ochrániť pred virózami striehnucimi na každom rohu. Do nášho jedálneho lístka sa však začínajú začleňovať i jedlá, ktoré sú krémovejšie a dokážu zahriať i nasýtiť na dlhú dobu. Prečo však neskombinovať oba benefity do jedného. Tekvica Hokkaido patrí počas jesenného obdobia medzi klasické plodiny, na ktoré narazíme na každom kroku. Jej sezóna momentálne vrcholí a tak by bol hriech nedopriať si aspoň jeden lahodný pokrm. Či už však siahnete po tradičnej krémovej polievke alebo dáte prednosť rôznym variáciám zapečenej tekvice, do svojho organizmu dostanete oveľa viac ako len kalórie.
Tekvica Hokkaido totiž patrí medzi skutočných jesenných favoritov a vyniká skvelým zložením. Je známa pre svoj vysoký obsah betakaroténu a vitamínov skupiny B, ktoré prispievajú k správne metabolickej aktivite organizmu. Predovšetkým obsahuje vitamíny B1 a B2, ale objavíme v nej i zastúpenie vitamínu A. Zahanbiť sa však nedá ani obsahom minerálnych látok a je bohatá najmä na minerály ako je vápnik, fosfor, horčík, železo a stopové prvky mnohých ďalších. Určite vás prekvapí, že tekvica mimoriadne blahodarne pôsobí i na zrak a jej pravidelná konzumácia dokáže prispieť i k lepšiemu stavu srdcovo-cievnej sústavy.
Hokkaido však obsahuje i vysoký podiel vlákniny. Vláknina je polysacharid, ktorého prítomnosť v potrave je nevyhnutná pre zdravie a správnu funkciu čriev. Delí sa na dva typy a kým jeden sa stará o zdravie a správne vstrebávanie živín, ten druhý má funkciu čističa celej tráviacej sústavy a pomáha odstraňovať zvyšky potravy i odumreté tkanivo. Vláknina zároveň pomáha bojovať proti rozvoju rakoviny tenkého i hrubého čreva.
Príprava jedál z tekvice Hokkaido je pomerne rýchla a nenáročná. tekvicu nie je potrebné zbavovať šupky a odstránenie vnútra nepredstavuje žiadnu ťažkú úlohu. S prvými príznakmi prechladnutia vám pomôže bojovať zeleninová polievka s tekvicou, ale dopriať si môžete mnoho iných dobrôt ako zapečenú tekvicu či koláč, v ktorého ceste je tekvica primiešaná.