zdielať

5 dôvodov prečo dať šancu zakysaným mliečnym výrobkom

mliečne výrobky - jeffrey deng h6t2dbYgDuc unsplash scaled - 5 dôvodov prečo dať šancu zakysaným mliečnym výrobkom
Zakysané výrobky a ich benefity pre zdravie Jeffrey Deng

Zakysané mliečne výrobky sú cenným zdrojom mnohých látok, ale napriek tomu nie sú častou súčasťou jedálnička. Ich chuť sa rozhodne nedá porovnať s lákavými smotanovými dezertami, na ktoré bežne narážame na pultoch obchodných domov. Ak vám však záleží na vašom zdraví, rozhodne ich do svojho jedálneho lístka zaraďte. V dnešnom článku vám prezradíme 5 benefitov, ktoré z konzumácie zakysaných mliečnych výrobkov vyplývajú.

1 Skvelý zdroj bielkovín

Medzi zakysané mliečne výrobky radíme i produkt islandskej receptúry, ktorý je známy pod označením skyr. Skyr vyniká slušným obsahom bielkovín, a preto sa stal obľúbenou časťou jedálnička najmä pre ľudí, ktorí aktívne športujú. Skyr však môžete zaradiť do jedálneho lístka i pri redukčnej diéte. Bielkoviny vás skvelo zasýtia a nebudete tak musieť siahnuť po ďalších sladkých dobrotách.

mliečne výrobky - brenda godinez nkHBFwVBzkg unsplash 801x1024 - 5 dôvodov prečo dať šancu zakysaným mliečnym výrobkom
autor: Brenda Godinez Zakysané mliečne produkty môžete zakomponovať do svojich obľúbených receptov.

2 Podpora imunitného systému

Nie je žiadnym tajomstvom, že baktérie nachádzajúce sa v našich črevách tvoria podstatnú časť imunity. Črevný mikrobióm však ovplyvňuje i našu náladu a pocity. Zakysané výrobky dokážu skvelo podporiť celkové zdravie našich čriev – obnovia poškodenú mikroflóru zvýšením zastúpenia dobrých druhov baktérií a zbavíte sa napríklad problémov, ako je nafúknuté bruško.

3 Lepšie vstrebávanie vápnika i vitamínu K

Obsah vápnika v mliečnych výrobkoch je verejne známy, ale veľmi dlho sa vedú diskusie o výške obsahu, vstrebaní a ďalších. Kyslé prostredie však predstavuje pre vápnik ideálne podmienky, a tak sa vápnik i vitamín K z mliečnych výrobkov vstrebávajú do organizmu jednoduchšie a lepšie.

mliečne výrobky - anshu a hAvXEvW9Y0 unsplash 1024x683 - 5 dôvodov prečo dať šancu zakysaným mliečnym výrobkom
autor: Anshu AZačnite postupne a svoj obľúbený produkt rozhodne objavíte.

4 Prevencia hnačky po antibiotikách

Liečba antibiotikami predstavuje pre organizmus veľkú záťaž. V jej priebehu dochádza ku zničeniu črevnej mikroflóry, zhoršeniu trávenia a sprievodným javom je často hnačka alebo naopak zápcha. Zakysané výrobky sú skvelou prevenciou, pretože podporujú obnovu a správne zloženie črevnej mikroflóry. Môžu ich konzumovať deti i ľudia s intoleranciou laktózy.

5 Zdroj energie i vitamínov

Zakysané mliečne výrobky predstavujú skvelý zdroj energie, bielkovín i vitamínov. Objavíme tu najmä vitamíny E, K, B, D a vitamíny skupiny B. Vďaka ich pravidelnej konzumácii sa vyhnete nedostatku biologicky aktívnych látok a podporíte zdravie celého organizmu.

Ak si na začiatku neviete zvyknúť na špecifickú chuť zakysaných mliečnych výrobkov, začnite malými krokmi. Napríklad je lepšie začať so skyrom a jogurtami, postupne sa prepracovať ku kefíru či acidofilnému mlieku. Každý z výrobkov je skvelou prevenciou proti tráviacim problémom, ktoré trápia modernú populáciu.

Kategórie:

Podobné články

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode