Tuk bol po dlhý čas považovaný za nepriateľa číslo jeden. Predpokladalo sa, že je zodpovedný za množstvo chorôb i za rýchle priberanie na hmotnosti. Zažili sme extrémnu módu nízkotučných potravín, v ktorých bol tuk nahradený tým pravým vinníkom, ktorý spôsobuje nadbytočné kilogramy – sacharidmi. Dnes už prešlo veľa času a v oblasti výživy sme oveľa múdrejší. Napriek tomu je stále tuk považovaný za extrémne nezdravý. Dovoľte nám vyviesť Vás z omylu, tuk vo svojej strave extrémne potrebujete. Je zodpovedný za tvorbu bunkových membrán, je stavebným kameňom celej rady hormónov. Ak patríte medzi tých, ktorí majú z tuku strach, snažte sa staviť na zdravé formy tuku. Dnes Vám prezradíme, aké to sú.
Orechy
Hneď prvá skupina je tak rôznorodá, že si dokáže vybrať každý. Orechy predstavujú potravinu bohatú na zdravé tuky. Už od dávna sa traduje, že vlašský orech podporuje mozgové funkcie a umožňuje nám lepšie rozmýšľať a pamätať si viac. V prípade, že nepatríte medzi priaznivcov vlašských orechov, siahnuť môžete po mandliach, pistáciách, kešu a celej rade ďalších.
Losos
Ak patríte medzi fanúšikov rýb, máme pre Vás dobrú správu. Losos patrí medzi jednu z najzdravších potravín vôbec. Nachádza sa v ňom vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, ktoré sú známe podporou kardiovaskulárneho systému.
Avokádo
Mimoriadne populárne avokádo našlo svoje uplatnenie v celej rade receptov. Veľká časť ľudí si ho obľúbila najmä preto, že avokádo je zdrojom zdravých tukov, ktoré podporujú ich celkové zdravie. Vychutnať si ho môžete v sladkej podobe ako avokádový puding, alebo staviť slanú variantu a populárne avokádo toasty, ktoré zažívajú svoju veľkú slávu.
Olivy a olivový olej
Niet divu, že populácie okolo Stredozemného mora patria medzi najzdravšie na svete a infarkt sa im vyhýba oblúkom. Slovo tuk rozhodne v ich jedálničku nepatrí medzi tabu. Olivy a olivový olej, ktorý sa lisuje šetrne a za studena, sú zdrojmi celej rady mastných kyselín, ktoré patria medzi zdravé. Neváhajte ich zaradiť do svojho jedálneho lístka.