Komorné záhradné párty sú v plnom prúde a nastáva otázka, čím ponúknuť hostí. Citronáda je taká klasika, ale v poslednej dobe sú „v móde“ aj ovocné limonády. Určite ste takú ochutnali v reštaurácii. Možno sa Vám natoľko zapáčila, že ste si ju skúsili spraviť aj doma. Použili ste ovocie, sódu, cukor, ľad – no limonáda stále nechutila ako tá z reštaurácie. Tajomstvo je totiž v sirupe. Sirup si môžete kúpiť. Lepší dojem na hostí však spravíte, ak im ponúknete 100% domácu limonádu. Bez konzervantov, farbív a z naozaj kvalitných surovín.
Čo na to potrebujeme ? Základnými ingredienciami sú čas a dobrá nálada ? Okrem toho budete potrebovať vodu (1,5 litra), sušenú alebo čerstvú levanduľu (kvety cca 30), listy mäty ( približne rovnako ako levandule), citrón, limetku, trstinový cukor (podľa toho ako sladký sirup chcete 400-800g) a maliny (dve hrste). V pôvodnom recepte je uvedená aj kyselina askorbová, no tú my doma nepoužívame a sirup je výborný aj bez nej.
Ako to spravíme? Prevaríme si vodu, necháme vychladnúť a vložíme mätu a levanduľu na jeden deň aby sa vylúhovali. Uložíme na tmavé miesto a čakáme 24 hodín. Na druhý deň precedíme a pridáme aj precedené rozmixované maliny. Pomaly varíme pri teplote 75 stupňov asi štyri minúty (proces pasterizácie). Teplotu si odmeriate špeciálnym kuchynským teplomerom, alebo odhadom tak, že nenecháte sirup vrieť. Sirup nalejeme do čistých fliaš a zavrieme. Po vychladnutí je sirup pripravený na použitie.
TIP 1. Počas celého procesu dbajte na čistotu, až sterilitu! Pokiaľ sa do sirupu dostanú nečistoty môže sa Vám pokaziť. Sirup spotrebujete ideálne do pol roka.
TIP 2. Pokiaľ nemáte radi maliny, môžete ich nahradiť iným ovocím. Najlepšie s levanduľou chutia maliny, čučoriedky, černice, červené a čierne ríbezle.
Servírovanie pre hostí je na vašej fantázii. Pekný pohár, maliny a iné lesné ovocie, ľad, lístky mäty, sóda alebo voda a môžeme podávať! Na internete nájdete veľa podobných receptov – tento „náš“ používame doma už zopár rokov a vždy hostí očarí svojou chuťou, vôňou aj umeleckým servírovaním.
Originálny recept: www.tinkinerecepty.sk