Je základným podporných a spojivových tkanív. Nachádza sa v kostiach v šľachách, ale aj vo väzive. Kolagén je dôležitou súčasťou nášho tela.
Kolagén je bielkovina ľudského tela. Predstavuje až tretinu podielu bielkovín v celom tele a radí sa medzi nerozpustné vo vode. Vekom sa produkcia kolagénu v tele znižuje. K jeho úbytku dochádza už po dvadsiatke a každým rokom sa zníži približne o 1%. Koža stráca elasticitu a tým aj schopnosť viazať vodu. Predpokladom správnej tvorby kolagénu sú vitamín C a zinok. Vďaka nemu je naša pokožka pevná a pružná.
Kolagén pomáha na :
- zmierňovanie bolesti kĺbov, chrbtice a kostí- zabezpečuje správne fungovanie
- urýchľuje hojenie po úrazoch a zlomeninách
- pomáha pri parodontitíde, spomaľuje osteoporózu
- pomáha hojeniu výstelky črevnej a žalúdočnej sliznice
- amonokyselina glicín, ktorá sa nachádza v kolagéne podporuje rast svalov a mozgovú činnosť
- detoxikácia organizmu
- zlepšená kondícia čriev
- redukuje hladinu cholesterolu a podporuje zdravie srdc
Kolagén zabíjajú:
- Sacharidy
- Fajčenie- na tvorbu kolagénu negatívne pôsobí nikotín, ale aj ďalšie chemikálie
- Slnečné žiareni
- Autoimunitné ochorenia
Kolagén nájdete v mnohých výživový doplnkoch vo forme prášku (dá sa primiešať do akéhokoľvek jedla a nápoja) alebo tabliet, ale nájdete ho aj v strave. Medzi potraviny, ktoré pomáhajú tvorbe kolagénu patria:
- Ovocie jahody, čierna ríbezľa, voda s citrónovou či limetkovou šťavou
- Zelenina – červená paprika, brokolica, kapusta, ružičkový kel, zemiaky, špenát, cesnak, cibuľa, olivy, fazuľa, avokádo
- Mäso
- Syry a mliečne výrobky
- sójové produkty
- Tekvicové a ľanové semienka
- Vaječný bielok
Za najúčinnejší sa považuje rybí kolagén, ktorého cena je však vyššia ako v prípade ostatných druhov. Síce hoädzí a bravčoví sú finančne dostupnejšie, napriek tomu nemajú rovnaký účinok ako ten rybí.