Sušenie byliniek by sa malo vykonávať čo najrýchlejšie, aby sa tak zabránilo strate ich farby a éterických olejov, ktoré obsahujú. Je to vynikajúci spôsob ako si počas každého ročného obdobia vychutnáme čaj alebo dochutíme pokrmy voňavými, mnohokrát liečivými, bylinkami. Zbierame a následne spracovávame kvety, listy, stonky, korene, cibuľky, kôru, jadrá, ovocie a plody.
Ako a kde sušíme bylinky
Väčšina z nás zrejme preferuje sušenie na voľnom a otvorenom priestranstve, avšak bylinky sušíme na tienistom mieste nie na priamom slnku, aby sa nevytratili dôležité obsahové látky, pre ktoré sme dané bylinky zozbierali. Ak sušíme v uzavretom priestore, vhodnými adeptami sú tienisté a hlavne dobre vetrané priestory ako napríklad záhradný domček. V kuchyni sa bylinky sušiť neodporúča, pretože miestnosť je príliš vlhká a plná rozličných pachov a mastnôt.
Sušíme vo zväzkoch, obrátene, stonkami smerujúcimi nahor alebo stonky a listy priamo úmerne v jednej vrstve rozložíme na ploché rámy alebo podnosy, pričom v prvých dňoch tohto procesu ich viackrát obraciame. Sušenie sa ďalej vykonáva v sušičkách alebo v klasickej rúre na pečenie. Pri tomto type sušenia dávame pozor aby nám z bylinného materiálu nezostal len prášok. Bylinky rozsypeme na plech, ktorý predtým vystelieme papierom na pečenie. Dvierka na rúre necháme pootvorené a pri procese sušenia bylinky viacnásobne premiešavame (takisto ako pri sušení na vzduchu). Teplota by sa mala pohybovať okolo 30° C.
Predtým, než začneme so samotným sušením je nutné korene a hľuzy zbaviť nečistôt, umyť, osušiť a pokrájať na kúsky. Ak sú niektoré miesta napadnuté a poškodené, treba ich odrezať a bylinu čo najskôr spracovať ďalej. Byliny, na ktorých po usušení pozorujeme škvrny alebo tmavé miesta pre nás nemajú žiadnu hodnotu. Rozličné časti rastlín a aj samotné rozdielne druhy potrebujú na dôkladné presušenie inú dobu, pričom ovplyvňujúcimi faktormi je aj teplota a vlhkosť vzduchu, pri ktorých prebieha samotné sušenie. Kvety sa sušia približne 4 dni, listy 9 dní a korene sa sušia najdlhšie, pričom niektoré druhy potrebujú až 20 dní.
Skladujeme bylinky
Dôležité pri skladovaní bylín je použitie hlinených alebo sklenených a hlavne správne uzatvárateľných nádob. Alternatívou sú aj škatule z papiera. Akýkoľvek materiál sa rozhodneme využiť, nádoby chránime pred svetlom a vlhkom. Na nádoby pripevníme štítky s označením názvu byliny a dátumom, kedy sme daný druh uskladnili. Je dôležité ich uskladniť hneď, inak sa môžu rýchlo skaziť. Takisto ich neuskladňujeme vo väčších množstvách. Zásoby na čaje by nemali byť uskladnené viac ako rok. Ak vám však predsa len niečo zostalo, nevyhadzujte ich, ale primiešajte napríklad do hnojiva.
Zmrazenie bylín
Ak sa rozhodnete pre tento druh uskladnenia, verte, že nie každý druh je možné takto uskladniť. Vhodnými kandidátmi sú napríklad petržlen, kôpor alebo pažítka. Zmesi alebo jednotlivé druhy skladujeme v nádobách, priamo určených na takýto druh uskladnenia. Pred použitím ich nerozmrazujeme, vsypeme priamo do jedál.
Zdroje:
www.plnielanu.zoznam.sk
www.nazdravie.sk
www.pluska.sk