V dnešnej dobe dávame oveľa väčší dôraz na diagnostiku rôznych potravinových alergií ako v minulosti. Zameriavame sa nielen na diagnostiku, ale aj na zlepšenie kvality života ľuďom trpiacich potravinovými alergiami. Kým v minulosti sme si nevedeli poradiť s testami a v obchodoch bola len obmedzená ponuka diétnych potravín, dnes je už život oveľa jednoduchší. Supermarkety nám ponúkajú oveľa väčší výber jedla a vo väčších mestách začali vznikať aj pekárne ponúkajúce trochu iné pečivo či reštaurácie s prispôsobeným jedálnym lístkom. Veľkým bonusom je aj povinné uverejňovanie alergénov na obaloch potravín či v jedálnych lístkoch, ktoré mnohým ľuďom do značnej miery uľahčili život.
Mnoho ľudí však stále tápe v rozdieloch svojich diagnóz – je alergia a intolerancia to isté? A čo diagnóza celiakia? Čím všetkým sa diagnózy odlišujú a aký dopad to má na ďalšie stravovanie?
Zdroj: pixabay.com
Alergia je reakcia imunitného systému na látku pochádzajúcu z okolitého prostredia a veľmi často sa jedná o látky, ktoré zdravému človeku neškodia. Pri alergickej reakcii organizmus vyplavuje väčšie množstvo histamínu, ktorý je zodpovedný za prejavy alergie ako napríklad opuchnuté oči či problémy s dýchaním. Na druhej strane intoleranciu nespôsobuje reakcia imunitného systému, ale vo väčšine prípadov sa jedná o nedostatok určitého enzýmu, ktorý sa uplatňuje v biochemickej dráhe nášho organizmu. Enzýmy sú katalyzátory, ktoré v našom organizme spôsobujú priebeh chemických reakcií, ktoré by tam bez ich prítomnosti nemohli prebiehať.
Nedostatočná tvorba alebo úplný nedostatok určitého enzýmu v organizme môže spôsobovať zdravotné problémy spôsobené netrávením určitej zložky potravy. Častým príkladom zamieňania intolerancie a alergie je laktózová intolerancia a alergia na kravskú bielkovinu v mlieku. Tieto dve diagnózy bývajú často zamieňané z toho dôvodu, že ich príznaky sú veľmi podobné – zvracanie, hnačky plynatosť a v niektorých prípadoch aj výskyt nepríjemnej žihľavky.
Zdroj: pixabay.com
Pri laktózovej intolerancii ide však o nedostatok enzýmu laktáza, ktorý je zodpovedný za trávenie mliečneho cukru laktózy. Zmiernenie tejto diagnózy môže byť požitie samotného enzýmu laktáza, ktorý sa dnes pridáva aj do bezlaktózových produktov alebo ho dostať v lekárni vo forme tabliet. Alergia na bielkovinu kravského mlieka je však diagnóza, ktorá už také jednoduché riešenie nemá a pacient sa musí vyhnúť konzumácii kravského mlieka a výrobkov z neho.
Zdroj: pixabay.com
V dnešnej dobe prebieha diagnostika potravinových alergií a intolerancií s oveľa väčším úspechom ako tomu bolo v minulosti. Dôležité však je, aby sme správne porozumeli aj obmedzeniam vyplývajúcim z našej diagnózy a zamerali sa na príjem správnych látok do nášho organizmu.