Nie je to tak dávno, čo všade vládla nekontrolovateľná panika z konzervantov a emulgátorov, ktoré obsahujú potraviny. Emulgátory a konzervanty sú v potravinách označované symbolom E a k nim je priradené konkrétne číslo konzervantu či emulgátoru, ktoré môže vyjadrovať navyše aj príslušnosť k určitej kategórii chemických zlúčením používaných v potravinárstve. Konzervanty, emulgátory, farbivá či iné prísady sú hovorovo označované ako Éčka a dlhodobo pretrváva názor, že sú zdraviu škodlivé a ich prítomnosť v potravinách je nežiadúca.
Väčšina ľudí, ktorá sa zaoberá zdravou výživou a svojmu telu chcú dodať iba skutočne kvalitné živiny, žije tak povediac v neustálom strachu z éčiek, aby do svojho organizmu nedodávali tieto jedy. Nie všetky éčka sú však škodlivé aj keď v zozname nájdeme pár chemických zlúčenín, ktoré by nemal jesť nikto, kto sa o svoje telo stará a nie je mu ukradnuté, čo je.
Napríklad pod pomenovaním E330 sa skrýva bežná kyselina citrónová, ktorá okrem toho, že sa vyrába synteticky, býva bežne obsiahnutá v citrusových plodoch. Je považovaná za bezpečnú látku a v potravinárstve našla svoje uplatnenie ako konzervant a regulátor kyslosti a zásaditosti potravín. Bežne sa v prírode vyskytuje v citrónoch, grepoch, limetkách či pomarančoch.
Včelí vosk E901 sa používa najmä na ošetrenie ovocia a zeleniny v supermarketoch. Vďaka nemu získajú jablká krásny lesklý povrch. Rovnako ako kyselina citrónová ani u včelieho vosku nie sú zaznamenané negatívne účinky či stanovená povolená hranica.
Existuje celé spektrum chemických látok a zlúčenín, ktoré sa v potravinárstve používajú, nemajú škodlivé účinky a označujú sa symbolom E. Je to aj z toho dôvodu, že je to prehľadnejšie a má to systém.
Pred pár rokmi bolo dokonca bežné, že existovali tzv. „lepkové éčka“. Išlo o súbor konzervantov či emulgátorov, v ktorých výrobe sa použila pšenica či iná obilnina obsahujúca lepok. Táto stará informácia pretrváva aj dnes a preto mnoho nových celiatikov vystrašene blúdi v obchodných domov so zoznamom zakázaných éčok, ktorý už dávno nie je aktuálny. Podľa nového nariadenia, ktoré vstúpilo do platnosti, sa všetky alergény musia uvádzať na obaloch potravín a preto ak by pri výrobe produktu bola použitá pšenica a lepok by sa dostal do výsledného produktu, výrobca je tento fakt povinný uviesť na obale. Navyše, dnes existujú oveľa modernejšie výrobné postupy v potravinárstve, ktoré vedia zabezpečiť, aby sa nežiadúca látka do finálneho produktu nedostala.