share

Jedli ste už dvojslivku?

Jedli ste už dvojslivku? - lychees 605399 1920 - Jedli ste už dvojslivku?
Dvojslivka čínska je plná vitamínov pixabay.com

Dvojslivka čínska, lepšie známa pod názvom LIČI, je ovocie pestované najmä v ázijských krajinách. Tento plod so šťavnatou dužinou obsahuje viacero vitamínov a telu prospešných látok.

Plody liči rastú na 15 – 20 metrov vysokom strome z čeľade mydlovníkovité. Plody majú červenohnedú šupku, pod ktorou sa nachádza zvyčajne biela sladko-kyslá dužina a v strede ešte nájdeme kôstku.

Jedli ste už dvojslivku? - lychees 605397 1920 1024x683 - Jedli ste už dvojslivku?
Liči v sebe ukrýva veľkú kôstku ; pixabay.com

Liči sa prvý raz vypestovalo v Číne a prvá zmienka v literatúre pochádza z roku 1059. Do Európy sa toto ovocie dostalo až v 19. storočí, najmä vďaka prírodovedcovi Pierrovi Sonneratovi, ktorý počas svojho pobytu v Ázii spísal poznatky o tzv. čínskej jahode.

Liči je veľmi zaujímavé v tom, že ovocie odtrhnuté zo stromu už nedozreje. Preto pri ňom nehrozí, že nezrelé plody dozrievali niekde v kamiónoch počas cesty do obchodu. Aj samotný strom má nezvyčajné vlastnosti, 5 – ročná rastlina urodí ročne asi 500 plodov, 20 – ročná až do 5 000 kusov ovocia.

Jedli ste už dvojslivku? - lychees 2322207 1920 1024x768 - Jedli ste už dvojslivku?
Dozrievajúce plody Dvojslivky čínskej ; pixabay.com

Liči by sme mali konzumovať hlavne preto, že okrem sviežej chuti je tiež zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a antioxidantov. V 200 gramoch ovocia sa nachádza priemerne až 72 mg vitamínu C, čo dokonca presahuje dennú odporúčanú dávku 60 mg. Okrem toho sa v liči nachádza tiež meď, fosfor, draslík a tiamín – vitamín B1. Pravidelnou konzumáciou tohto ovocia si teda nielen podporíme funkciu imunitného systému, ale znížime aj riziko vzniku rakoviny, cukrovky a ochorení srdca.

Napriek tomu, že liči má veľa prospešných vlastností, možno ste pred časom zachytili šokujúcu informáciu, že v Indii  zomreli každý rok stovky detí po konzumácii tohto ovocia. Bolo to spôsobené tým, že tieto deti pochádzali z chudobných rodín a nemali zabezpečenú dostatočnú výživu. Veľké množstvo liči jedli na lačno namiesto raňajok, a keďže toto ovocie obsahuje toxín hypoglycín, ktorý zabraňuje telu v tvorbe potrebného množstva glukózy, u detí nastala hypoglykémia a upadli do kómy. Žiaľ, mnohým nebola včas poskytnutá lekárska pomoc, a preto zomreli. Dobrou správou však je, že odkedy sa na toto riziko spojené s  konzumáciou liči prišlo, úmrtia indických detí sa výrazne znížili.

V našich končinách našťastie nie je taká zlá situácia, čo sa týka stravovania, a tak si môžeme liči v rozumnom množstve bez obáv dopriať. Okrem toho, že ho môžeme jesť po odstránení šupky surové, výborné je aj v zmrzline alebo v rôznych nápojoch. Dajú sa z neho pripravovať aj omáčky a dresingy, niekedy sa pridáva dokonca k mäsu. Fantázii sa teda medze nekladú.

Ak by vám liči veľmi zachutilo, môžete si ho skúsiť vypestovať. Stačí opláchnuť kôstku a nechať ju 2 dni vysušiť. Potom ju zasadíte do výživnej pôdy a raz ročne rastlinku prihnojíte. Neskôr, keď už bude stromček väčší, treba ho hnojiť častejšie a nezabúdať na pravidelné polievanie. Aby sa mu darilo, potrebuje slnečné miesto. Cez zimu ho umiestnite v kvetináči do miestnosti s teplotou od 5 do 12 stupňov Celzia.

Zdroje:

sk.wikipedia.org , vitarian.sk , detoxtela.sk , aktuality.sk

Categories:

Related Posts

mmnt.sk
Close Cookmode