zdielať

Kombucha – huba, ktorá miluje čaj s cukrom

kombucha - klara avsenik 5cFqO92t7pM unsplash scaled - Kombucha – huba, ktorá miluje čaj s cukrom
Kombucha nápoj Zdroj: unsplash.com

Zmienky o kombuchi, fermentovanom nápoji, sa objavili už asi 200 rokov pred naším letopočtom. Už vtedy poznali jeho mnoho priaznivých účinkov.

Posilňuje imunitný systém, dodáva energiu a pomáha nášmu telu zbaviť sa toxínov.
Pôsobí dobre na pečeň, obličky, srdce, reguluje cholesterol a krvný tlak.
Často sa spomínajú aj priaznivé účinky na chudnutie, aj vďaka tomu, že zlepšuje spaľovanie kalórií a udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Trávenie pomáhajú zlepšovať práve probiotiká, ktoré sa pri kvasení tvoria.
Obsahuje mnoho vitamínov, najmä skupiny B, ďalej kyseliny: napríklad mliečnu, listovú, octovú, glukónovú a minerály ako napríklad: draslík, železo, vápnik, sodík.

Množstvo cukru, ktoré spotrebujete do tohto nápoja sa môže zdať veľké, no kvasinky premenia jednoduché cukry na kyselinu octovú a alkohol, no napriek tomu obsahuje výsledný nápoj menej ako 1% alkoholu. Znamená to aj to, že bude sladký tak akurát.
Má svoju charakteristickú chuť, no často sa opisuje aj ako mierne horká, kyslá, jemne perlivá a môže chutiť po rôznych bylinkách, či ovocí, ktorými sa dá dochutiť.

Hlavný proces, ktorý pri príprave tohto nápoja prebieha je fermentácia.
Potrebná je k tomu najmä kombucha – symbióza kultúr kvasiniek, baktérií a laktobacilov. Aby mohla rásť a fermentovať potrebuje cukor a kvalitný čaj, zvyčajne čierny, no niekedy aj zelený.

Čaj sa uvarí, vmieša sa cukor, po vyhladnutí sa pridá kultúra kombuche aj s nálevom a nechá sa pár dní postáť na tmavom mieste, prekryté priedušnou látkou.
Potom sa huba vyberie aj s cca 3 dcl nápoja a odloží sa do chladu. Neskôr sa môže využiť na prípravu ďalšieho nápoja. Ďalším využívaním sa postupne zväčšuje.
Zvyšný nápoj sa precedí do fliaš, odloží do chladu a popíja. Pre svoje ozdravné účinky sa odporúča piť asi 3 týždne, denne 2 – 5 deci, postupne, a potom si dať rovnako dlhú prestávku.

kombucha - athena kavis DDKhNw0 faY unsplash scaled - Kombucha – huba, ktorá miluje čaj s cukrom
Zdroj: unsplash.com

Či už sa rozhodnete pre domácu kombuchu alebo si kúpite už hotový nápoj, dbajte na to, aby bola správne pripravená, pretože len vtedy je prospešná pre zdravie.

Zdroje:
www.healthline.com
www.kitchenette.cz

Kategórie:

Podobné články

mmnt.sk
Close Cookmode