Zmienky o kombuchi, fermentovanom nápoji, sa objavili už asi 200 rokov pred naším letopočtom. Už vtedy poznali jeho mnoho priaznivých účinkov.
Posilňuje imunitný systém, dodáva energiu a pomáha nášmu telu zbaviť sa toxínov.
Pôsobí dobre na pečeň, obličky, srdce, reguluje cholesterol a krvný tlak.
Často sa spomínajú aj priaznivé účinky na chudnutie, aj vďaka tomu, že zlepšuje spaľovanie kalórií a udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Trávenie pomáhajú zlepšovať práve probiotiká, ktoré sa pri kvasení tvoria.
Obsahuje mnoho vitamínov, najmä skupiny B, ďalej kyseliny: napríklad mliečnu, listovú, octovú, glukónovú a minerály ako napríklad: draslík, železo, vápnik, sodík.
Množstvo cukru, ktoré spotrebujete do tohto nápoja sa môže zdať veľké, no kvasinky premenia jednoduché cukry na kyselinu octovú a alkohol, no napriek tomu obsahuje výsledný nápoj menej ako 1% alkoholu. Znamená to aj to, že bude sladký tak akurát.
Má svoju charakteristickú chuť, no často sa opisuje aj ako mierne horká, kyslá, jemne perlivá a môže chutiť po rôznych bylinkách, či ovocí, ktorými sa dá dochutiť.
Hlavný proces, ktorý pri príprave tohto nápoja prebieha je fermentácia.
Potrebná je k tomu najmä kombucha – symbióza kultúr kvasiniek, baktérií a laktobacilov. Aby mohla rásť a fermentovať potrebuje cukor a kvalitný čaj, zvyčajne čierny, no niekedy aj zelený.
Čaj sa uvarí, vmieša sa cukor, po vyhladnutí sa pridá kultúra kombuche aj s nálevom a nechá sa pár dní postáť na tmavom mieste, prekryté priedušnou látkou.
Potom sa huba vyberie aj s cca 3 dcl nápoja a odloží sa do chladu. Neskôr sa môže využiť na prípravu ďalšieho nápoja. Ďalším využívaním sa postupne zväčšuje.
Zvyšný nápoj sa precedí do fliaš, odloží do chladu a popíja. Pre svoje ozdravné účinky sa odporúča piť asi 3 týždne, denne 2 – 5 deci, postupne, a potom si dať rovnako dlhú prestávku.
Či už sa rozhodnete pre domácu kombuchu alebo si kúpite už hotový nápoj, dbajte na to, aby bola správne pripravená, pretože len vtedy je prospešná pre zdravie.
Zdroje:
www.healthline.com
www.kitchenette.cz