share

Mäso z ovocia?

ovocia - P1190878 - Mäso z ovocia?
Jackfruitový burger Zdroj: Autor článku

Jackruit, iným menom chlebovník, je druh ovocia, ktorý v našej krajine ešte nie je až taký známy.
Ľudí, čo ho ochutnali, rozdeľuje na dve skupiny: niektorí ho milujú, iní ho veľmi nemusia. Samozrejme je reč o zrelom a čerstvom ovocí.

ovocia - andrae ricketts 368187 unsplash - Mäso z ovocia?
Zdroj: unsplash.com

Jeho chuť je ťažké opísať

Tí, čo ho chvália jeho chuť opisujú ako tutti-frutti. V tomto prípade sa tým myslí dozretý plod, ktorý sa konzumuje surový. Plod sa rozkrojí a uvidíte žlté dieliky, vo vnútri ktorých je kôstka. Žlté časti, ktoré sa jedia, nie sú príliš šťavnaté a majú trocha gumovú, tvrdšiu štruktúru. Po zahryznutí pocítite jemnú, sladkú chuť, pripomínajúcu rôzne ovocia.

Je to obor medzi ovocím

Tento strom pochádza z Indie a jeho plody dosahujú dĺžku až 1 meter. Dnes sa pestuje v mnohých tropických krajinách. Jeho oválne plody patria medzi najväčšie na svete, ktoré rastú na strome.
Spoznáte ho podľa zelenožltej šupky s malými výstupkami, ktorá sa postupným dozrievaním sfarbuje až do hneda.

ovocia - jack jack fruit shell close 64708 - Mäso z ovocia?
Zdroj: unsplash.com

Mäso z ovocia?

Ešte nezrelý sa dá využiť napríklad ako náhrada mäsa, pretože po uvarení, upečení alebo aj usmažení pripomína štruktúru mäsa. Výhodou nedozretého jackfruitu je aj to, že nemá takmer žiadnu chuť a dobre vsiakne všetky ingrediencie, ktorými ho obohatíte.

Na slano aj na sladko

V obchodoch ho zvyčajne uvidíte v konzervách v slanom náleve. Je už zbavený kôstok a pokrájaný na kúsky. Potom už stačí nechať pracovať fantáziu a chuťové poháriky.
Skvele chutí namarinovaný a opečený na panvici alebo upečený v rúre. Do marinády sa hodí napríklad sójová omáčka, sladký sirup, olej, citrónová šťava a koreniny či bylinky podľa chuti. Jednoducho vám potom vznikne aj skvelý burger ako vidíte na fotke.

ovocia - P1190878 - Mäso z ovocia?
Zdroj: Autor článku

Môžete ho aj rozmixovať a urobiť z neho placku, či nátierku. Pri inej príprave nahradí aj štruktúru ryby.

Takisto sa s ním dá pracovať na sladko, u nás ho môžete zohnať najmä v konzervách v sladkom náleve.
Ďalej je možné konzumovať ho zrelý v sušenom stave, no chuť je už iná ako pri čerstvom.
Usušený a rozomletý sa využíva ako múka, napríklad na chlieb, preto aj názov chlebovníkSemiačka sú údajne takisto jedlé, dokonca veľmi zdravé. Po usušení na slnku alebo opražení sa konzumujú podobne ako gaštany.

Prospieva aj nášmu zdraviu

Obsahuje vitamín C, A, skupinu vitamínov B, horčík, vápnik, fosfor, mangán, železo, zinok a mnohé iné.
Posilňuje imunitu, zuby a kosti. Je bohatý na vlákninu, čím napomáha k zlepšeniu trávenia.
Antioxidanty a voda obsiahnutá v tomto ovocí vyživujú pleť.

ovocia - pexels photo 1049647 - Mäso z ovocia?
Zdroj: pexels.com

Najlepšie chutí priamo zo stromu
Toto zaujímavé ovocie určite stojí za vyskúšanie, je dostupné už aj v niektorých bežných obchodoch, najmä zavárané alebo aj sušené. Čerstvé sa vyskytuje menej, no ak sa posnažíte, minimálne v našom hlavnom meste ho nájdete. Za tou najlepšou kvalitou a chuťou jackfruitu, si budete musieť zájsť do krajiny, v ktorej rastie. Tam si ho vychutnáte zrelé a čerstvo odtrhnuté.

Zdroj:
www.nazdravie.sk
www.foodrevolution.org

Categories:

Related Posts

mmnt.sk
Close Cookmode