V posledných rokoch sa začíname stále častejšie orientovať na obilniny, ktoré boli už dávno stratené. Jedným z príkladov je pohánka, ktorej bezlepkové vlastnosti jej zaručili opätovný vzostup napriek tomu, že sa už takmer zachovala len v mysliach našich starých mám. Dnes máme možnosť objavovať nové i staré potraviny a uvedomujeme si aj ich nutričnú hodnotu. Ďalším príkladom znovu objavenej obilniny je pšeno, ktoré je rovnako ako pohánka bezlepkové a okrem toho so sebou prináša i celú radu ďalších benefitov. Ktoré to sú a prečo sa oplatí pšeno zakomponovať do svojho jedálneho lístka?
Pšeno bolo známe našim predkom už celé tisícročia. Je pravdou, že svoju cestu začalo tak ako väčšina obilnín – vyrábali sa z neho alkoholické nápoje a bolo obľúbenou surovinou i pri výrobe piva. Postupne však začalo nachádzať svoje pevné postavenie i v kuchyni a stalo sa základom pre obilné kaše či husté polievky. Niet sa, čo diviť. Pšeno je známe pre svoj vysoký obsah vlákniny, ktorá zaručuje spoľahlivý pocit sýtosti na dlhú dobu.
Veľkou výhodou je i jeho vysoký obsah železa a fosforu. Oba prvky sú pre zdravie organizmu kľúčové, pretože železo je prvok podieľajúci sa na tvorbe krvi (teda pšeno oceníte i pri anémii) a fosfor zas zohráva úlohu pri tvorbe kostí a mnohých dejoch prebiehajúcich v nervovej sústave. Okrem toho predstavuje skvelý zdroj bielkovín, tukov i sacharidov a objavíte v ňom i vitamín B.
Možno nechcete skúšať pšeno, pretože neviete ako s ním začať. Výhodou pšena je, že je možné ho zakomponovať do celej rady pokrmov. Doprajte si chutnú rannú kašu či si z neho pripravte chutné rizoto. Bez problémov ho môžete použiť i ako prílohu k mäsovým pokrmom. A výhoda? Vysoký obsah vlákniny a vitamínu B vám spoľahlivo pomôže zatočiť s tráviacimi ťažkosťami.