share

Ochutnajte jedno z najzdravších jedál na svete – Kimchi

kimchi - charles 1112673 unsplash - Ochutnajte jedno z najzdravších jedál na svete – Kimchi
Zdravá fermentovaná pochúťka. Zdroj: unsplash.com

Volá sa kimchi, pre Kórejčanov je to niečo podobné ako pre nás kvasená kapusta. Tiež im slúži na to, aby mali aj v zime dostatok vitamínovčerstvej zeleniny a je to aj forma uchovania úrody.
Rozdiel je možno v tom, že oni si túto dobrotu doprajú takmer ku každému jedlu a veľmi dobre vedia, prečo to robia. Pomáha totiž tráveniu, posilňuje imunitný systém, obsahuje množstvo prospešných baktérií, vitamínov a minerálov. Od našej kvasenej kapusty líši aj tým, že neobsahuje toľko vody a nie je také kyslé.

kimchi - charles 1112673 unsplash - Ochutnajte jedno z najzdravších jedál na svete – Kimchi
Zdroj: unsplash.com

Pochúťka, ktorá je tradíciou už niekoľko tisíc rokov
Prvé zmienky o kimči môžeme nájsť už v poézii spred približne 3000 rokov. Vtedy sa nazývalo ji (dži) a na jeho výrobu stačila len čerstvá zelenina a soľ. Oveľa neskôr sa doň začali pridávať aj iné ingrediencie, ktoré úplne zmenili jeho podobu a chuť. Dokonca sa zmenila aj jeho pôvodná hlavná zložka, ktorá bola reďkovka, neskôr ju totiž predbehla čínska kapusta. Kedysi sa kimchi nechávalo kvasiť v tradičných keramických nádobách, zvaných onggi, zahrabaných pod zemou takmer po vrch, aby mali stálu vhodnú teplotu na fermentovanie. Niektorí tento tradičný postup dodržiavajú dodnes.

kimchi - pexels photo 130942 - Ochutnajte jedno z najzdravších jedál na svete – Kimchi
Zdroj: pexels.com

Môžete si ho pripraviť aj vy doma, podľa vašej chuti
Existuje nespočetné množstvo rôznych postupov na prípravu tejto pochutiny.
Zvyčajne sa pripravuje z čínskej kapusty, reďkovky, či inej zeleniny a pasty vytvorenej z čili papričiek, cibule, cesnaku, zázvoru, prípadne rybej omáčky. Kimchi si každý prispôsobuje podľa seba a ten, kto chce mať konzistenciu pastovitejšiu, pridáva aj uvarenú kašu z ryžovej múky.
Kapusta sa môže nakrájať na malé pásiky alebo sa môže len rozpoliť či rozštvrtiť po dĺžke. Potom sa zvyčajne nasolí a nechá postáť. Odstráni sa voda a do kapusty sa vmasíruje vytvorená pasta. Potom sa natlačí do súdka alebo pohára, zaťaží a zakryje. Takto fermentuje niekoľko dní či týždňov.

Skvele doplní takmer každé jedlo
Okrem toho, že si môžete dať za lyžicu tohto zázraku ku každému slanému jedlu, si z neho môžete pripraviť napríklad polievku alebo ním naplniť placky, či vylepšiť burgre. Na panvici si zase môžete pripraviť kimchi palacinku, vytvorenú z nakrájaného kimchi a palacinkového cesta. Výborne chutí aj len tak s praženou ryžou alebo ako obzvláštnenie pizze, tortily či jarnej rolky z ryžového papiera.

kimchi - jennvmy  1194683 unsplash - Ochutnajte jedno z najzdravších jedál na svete – Kimchi
Zdroj: unsplash.com

Vyvážené chute a umami
Keď ho po prvý raz ochutnáte, určite vás chuť prekvapí, v našej krajine sme zvyknutí na niečo iné, no na druhý krát si ho s najväčšou pravdepodobnosťou obľúbite. Dobré kimchi obsahuje vyvážený pomer kyslej, sladkej, slanej, horkej aj štipľavej chuti a takisto umami, ktorá vás očarí. Bonusom je aj to, že táto dobrota je umiestnená vysoko aj v rebríčku najzdravších jedál na svete.

Zdroje:
www.hanyang.ac.kr
www.natanieri.sk

Categories:

Related Posts

mmnt.sk
Close Cookmode