Rýchle pracovné tempo, ktoré nás sprevádza životom si často vyberá daň na našom organizme. Nemáme čas správne sa stravovať a preto veľmi často skĺzneme k nezdravému stravovaniu. Rýchle občerstvenie má svoju obrovskú výhodu – je dostupné všade a vo veľmi krátkom čase. Po určitom období však cítime zaťaženie a náš organizmus je spomalený. Po každom jedle sa začínajú dostavovať pocity nepríjemného zaťaženia a pomaly si začíname uvedomovať, že by nám nezaškodil pôst. V poslednom čase sa s rôznymi radami ako správne dodržiavať pôst priam roztrhlo vrece. Niektoré sú založené na pití teplej vody s citrónom, iné zas postavia jedálniček na surovej strave. Ako je vhodné postupovať pri pôste bez toho, aby sme zbytočne stresovali organizmus? A ako často je vhodné pôst dodržiavať?
Zdroj: pixabay.com
Pôst by mal byť na uvážení každého z nás. Neexistuje žiadna zaručená rada, ktorá vás presne navedie na to, ako často by ste sa mali na pôst sústrediť. Pôst by mal vyhovovať potrebám organizmu a sústrediť sa na odľahčenie trávenia. Nie je potrebné dodržiavať žiadne tabuľky a predpisy, najmä počúvajte svoje telo. Ideálne je však vyhradiť si jeden deň v týždni, kedy budete konzumovať jedlo nezaťažujúce trávenie postavené predovšetkým na zdravých a čerstvých surovinách.
Pôst je odľahčenie jedálneho lístku a vyhnutie sa potravinám, ktoré zaťažujú tráviacu sústavu. Medzi tieto potraviny patrí mäso, mlieko a mliečne výrobky, alkoholické nápoje, pečivo s obsahom lepku a veľké množstvo bieleho rafinovaného cukru. Vyprážané a mastné jedlá tiež nie sú vhodné počas pôstneho obdobia. Ak sa chcete sústrediť na svoje zdravie dajte prednosť vláknine, ktorá je predovšetkým obsiahnutá v ovocí, zelenine a semienkach.
Zdroj: pixabay.com
Počas tohto obdobia je dôležité dodržiavať správny pitný režim, pretože voda pomáha tráviacej sústave správne fungovať a obnovovať sa. S ničím sa to však nemá preháňať a pri odľahčení jedálnička to platí dvojnásobne, pretože u mnohých ľudí sa pôst zvrhne na hladovanie, ktoré spomaľuje metabolizmus a stojí za únikom prospešných živín z tela.