Žijeme v dobe, kedy nás stránky magazínov a fóra roztrúsené po celom internete zásobujú najnovšími poznatkami o nových superpotravinách, ktoré boli objavené v amazonskom pralese, kde domorodcom viditeľne predlžujú život, alebo na ďalekom východe, kde tamojšie dámy nevykazujú najmenšie známky starnutia. So superpotravinami sa snáď roztrhlo vrece – predlžujú život, spomaľujú starnutie, dokonca ničia a zabraňujú rozvoju všetkých chorôb, ktoré si práve v tej chvíli dokážeme predstaviť. Sú ich plné obchody a lekárne ponúkajú tablety s ich účinkami.
Na superpotravinách samozrejme nie je nič zlé, ak odhliadneme od faktu, že ak rastú niekde v trópoch či dažďových pralesoch naše telo na ne nemusí byť zvyknuté a môžeme si privodiť nepríjemnú alergie, ktorej zbaviť sa nemusí byť úplne hračka. Pri superpotravinách, ktoré plnia stránky magazínoch, často zabúdame na plody, ktoré rastú v našich podmienkach a môžu sa tiež pýšiť predponou super. Kto by si nespomínal na voňavý jablkový kompót či štrúdľu od starej mamy. A pritom je dodnes známym porekadlom, že jedno jablko denne nás uchráni pred väčšinou chorôb.
Napriek tomu, že o jablku sa často nehovorí v súvislosti so superpotravinami, obsahuje mnoho zdraviu prospešných látok, vďaka ktorým si zaradenie do tejto kategórie právom zaslúži. Jablko je cenným zdrojom vlákniny, vitamínov A, B, C, E, K a minerálov ako železo, horčík, vápnik, fosfor či mangán.
Plody jablka obsahujú až 85% vody vďaka čomu jablká výborne zaženú smäd a dokonca i hlad. Vďaka tejto vlastnosti sú výnimočne dobrými pomocníkmi pri chudnutí, pretože bojujú aj s tzv. vlčím hladom. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha jablko pri problematickom trávení aj pri syndróme dráždivého čreva. Vysoký obsah vitamínu C v jablku je prospešný najmä počas chrípkových sezón a sychravých dní, pretože nakopne imunitný systém, ktorý potom oveľa jednoduchšie bojuje s prechladnutím a vírusmi.
Pravidelná konzumácia surových jabĺk pôsobí ako prevencia proti Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. Zabraňuje tiež kolísaniu cukru v krvi a následnému prejedaniu sa sladkosťami a nezdravými pochúťkami, na ktoré často dostaneme chuť. prítomnosť železa v jablkách môže byť prospešná pre ľudí, ktorí trpia anémiou alebo sú po úraze, pretože jablko podporuje proces krvotvorby.
Jablko je veľmi užitočnou a chutnou domácou superpotravinou, ktorá nemusí slúžiť len na spestrenie jedálneho lístka, ale vďaka svojim schopnostiam môže slúžiť ako liek a zároveň výborná prevencia, na ktorú sa oplatí vsadiť.