Jas sa začala a mnoho z nás rozmýšľa aké bylinky by bolo vhodné nasadiť na balkón. My vám prinášame tipy na bylinky, ktoré zaručene rozvoňajú váš balkón a zároveň ochutia vaše jedlá.
Chuť čerstvých byliniek je neporovnateľná s tou, ktorú kúpime vo vysušenej forme v potravinách. Na vlastnom balkóne si dokážete vypestovať mix byliniek, ktoré sú chutné a zároveň prospešné pre zdravie.
Tymián
Účinky: bylinka pomáha telu zbavovať sa bakteriálnych, hubovitých a vírusovitých infekcií a zároveň zabraňuje hnilobným procesom. Tymián je dobrý na trávenie a pomáha stráviť aj mastné jedlá a účinne bojuje aj s plynatosťou. Užívať ho môžeme aj pri bolesti hrdla na kloktanie. Pitie odvaru z tymiánu je však zakázané pre ľudí s problémami so štítnou žľazou a pre tehotné ženy.
Ako využiť v kuchyni: korenina na hovädzie, jahňacie, teľacie mäso, hydinu a ryby.
Koriander
Účinky: zmierňuje epileptické kŕče, protirakovinové, protizápalové, protiplesňové či analgetické účinky a zároveň znižuje cholesterol. Koriander obsahuje látky, regulujú hladinu krvného cukru a liečia kožné zápaly.
Ako využiť v kuchyni: vietnamské pho-bo (hovädzí vývar)
Bazalka
Účinky: pomáha zmierniť kašeľ, ale aj pri čistení močových ciest. Odvar z bazalky sa dá použiť ako kloktadlo. Vďaka antibiotickým účinkom sa môže používať pri zápale stredného ucha.
Ako využiť v kuchyni: špagety s boloňskou omáčkou a na vrchu s bazalkou, alebo grécky šalát s nasekanou bylinkou
Mäta
Účinky: čaj z mäty pred jedlom podporí chuť do jedla a po jedle zas pomôže jedlo rýchlejšie stráviť. V prvej fáze herpesu tiež pomôže zmierniť príznaky.
Ako využiť v kuchyni: mojito alebo virgin mojito (nealkoholická verzia)
Pažítka
Účinky: pažítka pozitívne pôsobí na zrak a zároveň podporuje imunitu.
Ako využiť v kuchyni: bryndzové pirohy s kyslou smotanou a na vrchu s pažítkou