Teplé more, slnečné počasie aj v zime a lahodná kuchyňa, ktorá pohladí vaše zmysly. To všetko je krajina, ktorá si získala srdcia Slovákov. Turecko.
Turecko sa stalo v posledných rokoch jednotkou na trhu v cestovnom ruchu. Tisíce klientov navštevujú každoročne už len túto destináciu a niektorí dokonca navštevujú jeden hotel niekoľkokrát ročne. Pýtate sa prečo? Pozrite sa s nami na dôvody, prečo je Turecko tak výnimočnou destináciou.
V Turecku ste z Bratislavy rýchlejšie ako v Tatrách
Áno, je to pravda. Dĺžka letu do Antalye je z Bratislavy zvyčajne menej ako 2,5 hodiny, takže táto krajina je vhodná aj pre rodiny s malými deťmi. Pre tých, ktorí chcú byť na mieste vysnívanej dovolenky rýchlo odporúčame letovisko Lara, ktoré je vzdialené len 15 minút od tohto medzinárodného letiska.
V lete si vychutnáte teplé more a otužilci sa okúpu aj v zime
Turisti, ktorí pravidelne navštevujú Turecko hovoria, že počas letnej sezóny nezahliadnu na oblohe ani jeden mráčik. Teplota vzduchu často dosahuje hranicu až 40 stupňov Celzia, a teplota mora sa počas leta vyštverá nad hranicu 30 stupňov Celzia.
V zime sa pohybuje teplota približne okolo 20 stupňov, takže otužilci sa okúpu aspoň na pár minút. Pre tých, ktorí majú radi nákupy je ideálne obdobie mimo sezóny.
Rovnako aj tí, ktorí chcú spoznať históriu by mali využiť jarné a jesenné mesiace, keď sú teploty príjemné aj na chodenie po pamiatkách.
Krásne oblečenie a kvalitná kozmetika za dobré ceny
Nákupy sú ďalším dôvodom, pre ktorý navštevujú najmä nákupné maniačky túto krajinu. Obrovské bazáry, ale aj malé trhy ponúkajú široký sortiment tovaru. Na trhoch nájdete typické turecké sladkosti, parfémy, ale aj vodné fajky. Pre Turecko je typické dohadovanie sa o cenách. Ak patríte medzi milovníkov nákupov, mali by ste zvážiť aj termín dovolenky. Najlepšie ceny sú na konci letnej sezóny, keď sa obchodníci snažia zbaviť tovaru formou výpredajov.
Kaderník vyčaruje nový účes priamo v hoteli
Turci sú známi tým, že ponúkajú svojim hosťom služby na najvyššej úrovni. V rámci stravovania all inclusive a ultra all inclusive si hostia vychutnajú skvelé jedlo a drinky. Väčšina hotelov ponúka svojim návštevníkom zdarma aj plážový servis a uteráky.
Turecké hotely sú však typické aj tým, že priamo v hoteloch sa často nachádza mnoho obchodíkov, ale aj doplnkové služby ako masáže či kaderníkov. Mnohé turecké hotely sú otvorené celoročne, a turisti ich navštevujú aj počas zimy.
Skvelá turecká kuchyňa pohladí chuťové bunky
Mnoho ľudí si pod pojmom turecká kuchyňa predstavuje len kebab v placke alebo v žemli. Málokto tuší, že je omnoho rozmanitejšia a poteší chuťové bunky mnohých gurmánov.
V hoteloch sa oplatí ochutnať plnený zemiak takzvaný Kumpir. Turci ho plnia jogurtom zmiešaným s cesnakom a zároveň aj zeleninou ako kukurica, hrášok či olivy. Obľúbenou pochúťkou je aj placka Gözleme, ktorá sa podáva v sladkej verzii ( napríklad čokoláda alebo škorica), ale aj v slanej, napríklad so syrom. V hoteloch sa často podáva vo vybraných hodinách, pričom priamo pred vašimi očami ju spraví priamo obyvateľka tejto krajiny.
Typickým nápojom pre Turecko je Ayran. Ide o zmes jogurtu s vodou a podáva sa chladný. Turci ho podávajú s kebabom, ale aj samostatne.
Milovníci sladkého by si mali vybrať práve túto destináciu na dovolenku. Hotely ponúkajú na výber z desiatok koláčov, vrátane baklavy. Tradičná pochúťka sa v hoteloch podáva v rôznych príchutiach a prevedeniach. Pre turecké hotely je typické, že pohladia nielen mlstný jazyk, ale aj oči. Kuchári a cukrári si dávajú záležať, aby torty a koláče boli skutočným umeleckým dielom. Väčšina hotelov pravidelne pečie tortu s národnou vlajkou, ale aj koláče s logom hotela. Niektoré cukrovinky sú zase vytvarované do zvierat. Ďalším typickým znakom pre Turecko je nádherne vyrezávané ovocie do tvaru kvetov či národnej zástavy.