Výborná, horúca, domáca pizza – nie je nič lepšie ako sadnúť si v sychravom počasí dnu a dať si kvalitné teplé jedlo. Pandémia nás naučila si variť a piecť doma. Prinášame zopár tipov od poprednej talianskej inštitúcie, ako spraviť pizzu tak, aby ste ju nepokazili.
V kulinárskej škole v Neapole (Accademia Enogastronomica Medeaterranea) sa zameriavajú aj na detaily. Pizza je obľúbené jedlo, a každý si myslí, že ju vie správne pripraviť. Ľudia sa však často dopúšťajú zbytočných omylov a tým svoju pizzu nechtiac kazia.
Pizza pozostáva zo štyroch základných častí: cesto, omáčka, syr a obloha. Je umenie kuchára, aby s nimi pracoval tak, aby bol výsledok dokonalý a uspokojil aj náročné chuťové poháriky.
- Cesto. Pravé pizzové cesto je základom. Dôležité je, aby ste ho nechali kysnúť aspoň 48 hodín v chladničke. Nezáleží, či si cesto kúpite, alebo si ho vyrobíte z droždia, treba mu dať časť dozrieť v chladničke, aby nebolo po upečení tuhé, alebo gumové.
- Kvalita omáčky. Ohľadom omáčky musíme dodržať viacero pravidiel. Nikdy omáčku neprevariť vopred, pri pečení pizze sa uvarí. Ak by ste si ju predvarili, tak stratí chuť po dvoch vareniach. Druhá vec je používať kvalitné suroviny. Paradajky, alebo pretlak, ktorý je naozaj z rajčín, nie nejaký „kečup“. Na záver je dôležité nepridávať do omáčky olej, v peci sa olej v omáčke prepáli a zanechá nepríjemnú pachuť.
- Množstvo omáčky. Použite menej omáčky ako zvyčajne. Jedna malá naberačka by mala stačiť na veľkú pizzu. Použite toľko omáčky akoby to bolo lepidlo, ktoré má prilepiť oblohu na pizzu.
- Syr. Sme zvyknutí syr posypať navrch. Pravdou však je, že ideálnejšie je syr – ideálne čerstvú mozzarellu nakrájať na kocky a uložiť na omáčku, nestrúhať a neposýpať navrch.
- Menej je niekedy viac – keď ide o oblohu na pizzu. Zvoľte si 2 alebo 3 potraviny, ktoré chcete umiestniť na pizzu a rozložte ich nepravidelne. Nemusia sa prekrývať. Pizza nie je hamburger. Je dôležité, aby ste cítili, čo jete a vedeli ste si to vychutnať. Tak isto ako pri omáčke, je potrebné sa vyhnúť oleju, aby sme predišli spáleniu. Kvapkou oleja môžete pizzu osviežiť až keď ju vytiahnete z pece.
- Čo piecť a čo nepiecť. Niektoré druhy oblohy sa na pizzu hodia čerstvé, nie upečené. Ide hlavne o bylinky, zeleninu, citrón a olivový olej. Pridajte ich po dopečení.
Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že tieto tipy sú naozaj užitočné! Chuť pizze bola omnoho výraznejšia a lahodnejšia keď som tieto základné pravidlá pri príprave dodržala.
Zdroj: myrecipes.com