Zázvor alebo odborne ďumbier lekársky je rastlina z čeľade ďumbierovitých, ktorej zázračné účinky poznali už v Číne, kde jeho koreň používali nielen na dochucovanie jedál, ale tiež ako liek na mnohé choroby.
Zázvor v našich končinách poznáme predovšetkým ako liek na chrípku a prechladnutie. Vďaka vysokému obsahu vitamínov B9, C a E si vie naozaj majstrovsky poradiť s týmito ochoreniami a preto patrí k povinnej výbave počas chrípkovej sezóny. Je už len na nás či si zvolíme zázvorový čaj, ktorého rôzne alternatívy sa nachádzajú na internetových stránkach alebo si surový koreň zázvoru nastrúhame do teplého čaju. Zázvor je známy svojou ostrou chuťou, ale málo známym faktom už ostáva, že napriek jeho zázračným účinkom by sme ho nemali skonzumovať viac ako štyri gramy denne, v opačnom prípade sa stáva pre naše telo nebezpečným a môže nám viac uškodiť ako pomôcť.
Vďaka antibakteriálnym a antiseptickým účinkom zázvor spoľahlivo pomáha skrátiť dobu liečby z prechladnutia, chrípky či angíny. Ani povestné tečenie z nosa nebude vďaka nemu také nepríjemné, pretože zázvor zlepšuje stav horných dýchacích ciest a pomáha k rýchlejšiemu zotaveniu.
Okrem liečivých schopností zázvor posilňuje imunitu, bojuje proti angíne a má skvelé antioxidačné účinky, vďaka ktorým skvelo pôsobí nielen proti predčasnému starnutiu organizmu ale tiež účinne bojuje proti rakovinovým bunkám, ktoré ničí a zabraňuje ich rastu a tvorbe nádorov.
Samotný zázvor zlepšuje tiež prietok krvi organizmom, čím nielen ochraňuje a zlepšuje kardiovaskulárny systém, ale tiež pomáha pri problémoch so studenými končatinami a vďaka nemu si oveľa lepšie pamätáme zložité fakty, čo je vlastnosť, ktorú ocení pravdepodobne každý, koho v dohľadnej dobe čakajú náročné skúšky či testy.
Účinky zázvoru blahodarne vplývajú aj na tráviacu sústavu. Zázvor samotný podporuje dobré trávenie a pôsobí proti nafukovaniu či pomáha pri tvorbe žlčových kyselín. Ak niekto stráca chuť do jedla, je zázvor tým pravým liekom, ktorý stojí za to využiť.
Či už sa rozhodneme použiť zázvor v kuchyni pri dochucovaní jedál alebo si radšej vyberieme alternatívu rôznych čajov či sirupov, ktorých návody na prípravu sú bežne dostupné na internetových stránkach, určite nebudeme ľutovať. Zázvor je všeliek a je dobré ho mať po ruke vždy, keď potrebujeme.