Raňajky sú najdôležitejším a zároveň najviac podceňovaným jedlom dňa. O dôležitosti raňajok sa učíme už na základnej škole a snáď každému z nás rodičia vtĺkali, že sa potrebujeme pred odchodom z domu poriadne najesť. Napriek tomu to však veľmi úspešne zabúdame a raňajky jednoducho vynechávame. Prečo sú však raňajky také dôležité? Raňajky sú prvým jedlom dňa. Po ôsmich hodinách spánku (ideálne ôsmich, ale nebudeme si o dĺžke spánku klamať), je to prvé jedlo, ktoré náš organizmus dostane.
Prvé jedlo dňa znamená prísun energie nielen pre celý organizmus, ale najmä pre mozog. Centrum našej nervovej činnosti je mimoriadne citlivé na prísun glukózy, ktorá je jeho hlavným palivom. Začať ráno vyváženým jedlom je však v našom osobnom záujme. Vedeli ste, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, sú oveľa menej často obézni a majú nižšiu pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych chorôb? Začať svoj deň jedlom je skvelým krokom. Organizmus sa nedostáva do stresu z dôvodu nedostatku jedla a nemusí nám signalizovať hladovanie, ktoré vždy končí prejedaním sa.
Dôležitým bodom pri raňajkách je i ich zloženie. Raňajky by mali predstavovať vyvážené jedlo plné makroživín, ktoré predstavujú cukry, tuky a bielkoviny. Výhovorkou nie je stará známa fráza o nestíhaní. Dnes existuje veľké množstvo zdravých jedál – zdravú obilnú kašu vykúzlite v priebehu pár minút. Ak si ju doprajete spoločne s ovocím a doplnenú škoricou budete mať perfektný začiatok dňa. V prípade, že preferujete pečivo, nie je nič jednoduchšie ako pripraviť si raňajky už večer a odložiť ich do chladničky.
Hlavné je nenechať raňajkový rituál len tak zaniknúť a myslieť na to, že šálka kávy či kúsok nezdravého sladkého pečiva rozhodne nepredstavujú raňajky, ktoré váš organizmus nutne potrebuje. Doprajte si štart do nového dňa, ktorý je plný zdravých surovín bohatých na vitamíny a minerály. Zároveň nezabudnite na makroživiny a na to vychutnať si ich s chuťou.