Oranžová zelenina, ktorej nevenujeme veľkú pozornosť. Mrkvu sme sa naučili akceptovať ako súčasť našich tradičných jedál. Zvlášť často sa mrkva používa ako súčasť vývarov či omáčok. Je však obrovská škoda, že nevenujeme mrkve väčšiu pozornosť. Mrkva totiž obsahuje celý zástup cenných prvkov, ktoré by sme mali zaradiť do nášho jedálneho lístka. Dnes Vám prinášame tipy, prečo mrkvu konzumovať a zároveň i jednoduchý recept na šalát, ktorý zvládnete ľavou zadnou.
Podpora imunity
Mrkva a najmä šťava z mrkvy bola už v stredoveku považovaná za veľmi účinnú. Hoci naši predkovia v tej dobe nemali tušenie o vitamínoch a mineráloch, šťava z mrkvy bola odporúčaná deťom i dospelým, ktorí veľmi často ochoreli. Dnes vieme, že mrkva dokáže vo významnej miere posilniť imunitný systém vďaka vysokému obsahu selénu a vitamínu C. Vitamín C je známy antioxidantom, ktorý podporuje imunitu a pomáha organizmus chrániť pred voľnými radikálmi. Spojitosť prvku selénu s podporou imunitného systému bola tiež preukázaná mnohými štúdiami.
Zdravé kosti i obrana proti vzniku rakoviny
Za zmienku tiež stojí vysoký obsah vitamínu K1, ktorý sa v podstatnej miere podieľa na správnej obnove a funkcii kostného tkaniva. Štúdie z roku 1986 tiež dokazujú, že mrkva dokáže viazať na seba toxické látky a zabraňovať tak ich pôsobeniu v organizme. Bolo tiež dokázané, že vďaka tomuto mechanizmu dokáže účinne zabraňovať vzniku rakoviny pankreasu, ktorá patrí medzi najťažšie odhaliteľné druhy, pretože sa nevyznačuje žiadnymi jednoznačnými príznakmi.
Recept na jednoduchý šalát
S menovaním blahodarných účinkov mrkvy sa nedá tak jednoducho prestať. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu, ktorý je prekurzorom pri tvorbe vitamínu A, skvelo vplýva na zdravie pokožky a pomáha pri jej rýchlejšej obnove. Je skvelým liekom na znižovanie cholesterolu v krvi a priaznivo pôsobí i pri chudnutí.
Ako vytvoriť rýchly šalát z mrkvy?
Ingrediencie
- 200 g mrkvy
- 100 g jablka
- Polovica citrónu
- Lyžička medu
Mrkvu a jablko spolu najemno nastrúhame. Ochutíme pár kvapkami citrónu a pridáme lyžičku medu. Šalát je skvelým pomocníkom pri bolestiach hrdla. Med pôsobí znecitlivejúco, jablko a citrón sú zdrojom vitamínu C a mrkva pomáha podporiť imunitný systém.