Tekvicu si spájame predovšetkým s jesenným obdobím. Krásne oranžové plody sú nielen dekoráciou, ale i vhodnou prísadou do kuchyne. Keď sezóna tekvíc pominie, stále máme možnosť siahnuť po tekvicových semienkach. Sú skvelou chuťovkou, ktorá pomôže zahnať hlad a zároveň sú bohatou studnicou zdraviu prospešných látok. V jednej porcii (28 gramov) sa nachádza 151 kcal, ktoré pochádzajú predovšetkým z tukov a proteínov. Rovnako sú bohaté i na zinok, horčík, železo a meď. Výhodou je i vysoký obsah antioxidantov chrániacich telo pred oxidačným stresom.
Výhody, ktoré tekvicové semienka poskytujú nášmu zdraviu
Tekvicové semienka sú bohatým zdrojom horčíka, ktorý často v našej strave chýba. Horčík je minerálom dôležitým pre celkové psychické i fyzické zdravie. V našom organizme prebieha viac ako 600 chemických procesov, ktoré sú na horčíku závislé. Správna hladina horčíka v organizme je nevyhnutná pre:
- Znižovanie rizika prepuknutia chorôb kardiovaskulárnej sústavy
- Zachovanie zdravých kostí
- Regulácia hladiny cukru v krvi a krvného tlaku
- Minimalizovanie prejavov únavy a vyčerpania
Dôležitú úlohu hrá i pomerne vysoká hladina zinku v tekvicových semienkach. Vysoká hladina zinku podporuje v prípade pánov plodnosť i kvalitu spermií. Spoločne zohrávajú zinok, horčík i tryptofán dôležitú úlohu pre zabezpečenie kvalitného spánku, s ktorým má v dnešnej dobe množstvo ľudí problém.
Ako konzumovať tekvicové semienka?
Zaradiť tekvicové semienka do svojej stravy je mimoriadne jednoduché. Sú lahodné a dopriať si ich môžete ako ľahkú desiatu alebo olovrant. Výhodné je voliť semienka, ktoré nie sú solené a prešli minimálnym procesom úpravy. Vychutnajte si ich, akokoľvek chcete. Ich účinky sú spájané dokonca i s prevenciou niektorých druhov rakoviny (zníženie rizika rakoviny žalúdku, prostaty, prsníkov, pľúc i hrubého čreva). Množstvo antioxidantov a biologicky aktívnych látok sa skutočne oplatí zaradiť do svojej stravy.