Účinky zeleného čaju poznali už pred tisíckami rokov starí Číňania. Boli to však až Japonci, ktorí objavili jeho liečivé a omladzujúce účinky a začali ním liečiť niektoré ochorenia, ktoré ich postihovali. Dnes poznáme zelený čaj najmä zo stránok o zdravej výžive ako účinný antioxidant, ktorý pomáha nášmu telu zbavovať sa voľných radikálov a tým spomaľovať starnutie. Jeho účinky sú tisíckami rokov overené a bádať ich najmä na japonských dámach, ktoré si svoj mladistvý vzhľad a hebkú pružnú pleť udržiavajú aj vo veku, kedy sa väčšine žien už tvoria hlboké vrásky. Aká je teda pravda o pití a používaní zeleného čaju?
Zelený čaj obsahuje chemické látky ako tannin, teanín, vitamín C či kofeín, vďaka ktorým predstavuje elixír zdravia, života a mladosti. Napríklad taký tannin svojimi schopnosťami zamedzuje rastu rakovinových buniek a tak nielen pomáha predchádzať vzniku rakoviny ale s ňou aj účinne bojuje. Teanín zas pomáha pri sústredení, pretože zvyšuje mozgovú aktivitu a tak podporuje našu schopnosť učiť sa. Vitamín C sa zas stará o krásnu a vypnutú pleť a vďaka svojim vlastnostiam viditeľne spomaľuje starnutie. Kofeín sa v zelenom čaji vyskytuje tiež, hoci popri káve naň často zabúdame. Napriek tomu je kofeín v zelenom čaji možno ešte účinnejší ako ten v kávových nápojoch a rovnako nám pomôže nabudiť sa a zvládať nové výzvy a skúšky.
Ako sme už spomínali vyššie zelený čaj je skutočne výborným antioxidantom, ktorý zbavuje telo voľných radikálov a pomáha tak nielen k spomaleniu starnutia, ale aj predchádza vzniku niektorých ochorení. Zelený čaj je však veľmi účinný aj pri chudnutí, pretože tannin, ktorý je v ňom obsiahnutý podporuje spaľovanie energie. Nie je to však jeho jediná úloha – táto látka má silné antivírusové a antiseptické vlastnosti, ktoré z neho robia liek na mnohé ochorenia, dokonca vďaka sterilizačným vlastnostiam je možné použiť ho aj na ošetrenie drobnejších poranení a raniek.
Zdroj: pixabay.com
Starí Japonci povýšili pitie čaju na samostatné čajové rituály, ktoré môžu trvať aj niekoľko hodín. A boli to práve oni, kto zaviedol pitie zeleného čaju po jedle, pretože v tomto prípade funguje čaj aj ako provizórna ústna voda, ktorá zabraňuje množeniu baktérií v ústach a tým predchádza vzniku ochorení ústnej dutiny.
Čaj môže byť prospešný aj pre ľudí trpiacich vysokým cholesterolom, ktorý zelený čaj podľa viacerých štúdií pomáha úspešne znižovať.
Zelený čaj je nápoj známy pre svoje účinky prospešné pre zdravie, ale veľa ľudí ho odmieta pre typickú trpkastú chuť, na ktorú si je bohužiaľ nutné si zvyknúť a správne ju vychutnať.
Zdroj: pixabay.com