Palmový olej je surovina, ktorá zdvihla naozaj veľkú dobu odporu. Ešte pred pár rokmi sme sa oň vôbec nezaujímali, hoci sa vyskytoval takmer v každej časti našej domácnosti. Palmový olej sa pridáva do potravín, do kozmetiky, do pochúťou ako sú čokolády alebo orieškové nátierky. Má naozaj všestranné využitie, ale v poslednom čase sa okolo neho točí veľmi veľa nezodpovedaných otázok, ktoré môžu bežnému užívateľovi zamotať hlavu. Tento produkt rozdelil užívateľov na dve skupiny – jedna poukazuje na jeho drastické účinky na zdravie a bojuje za jeho nahradenie kokosovým olejom, a tá druhá väčšinou zložená z potravinárkych podnikov si stojí za svojou pravdou a prehlasuje nenahraditeľnosť palmového oleja. Skúsme sa však bližšie pozrieť na to, ako to s ním vlastne je.
Zdroj: pixabay.com
Palmový olej je najpoužívanejším rastlinným olejom najmä vďaka svojej cene – je to najlacnejší olej, aký sa na trhu nachádza. Hoci obsah nasýtených mastných kyselín je v ňom naozaj vysoký (odhad hovorí až o 49g na 100g) má jednu obrovskú výhodu, ktorou sa ostatné oleje pochváliť nemôžu – je neuveriteľne stály aj pri vyšších teplotách a zmenených podmienkach. Jeho cena a stálosť sú dve kľúčové vlastnosti, ktoré stoja tým, že sa zaraďuje do komzetických či potravinárskych výrobkov, hoci obsah nasýtených mastných kyselín stojí za jeho ukladaním v cievach. Na druhej strane toľko ospevovaný kokosový olej má ešte vyšší obsah nasýtených mastných kyselín a svojou stálosťou rozhodne palmovému konkurovať nemôže.
Hoci nasýtené mastne kyseliny nemajú práve pozitívny vplyv na zdravie, dnes už aj malé dieťa vie, že zjesť veľa čokolády sa nevypláca. Problém palmového oleja tkvie niekde úplne inde a to v spôsobe jeho pestovania. Kvôli palmám olejným dochádza ku klčovaniu dažďových pralesov a vzácne druhy zvierat ako sú tigre, orangutany či nosorožce prichádzajú o svoje domovy. Obrovské kusy pralesov, z ktorých sa majú stať plantáže sú vypaľované a dym z nich zabíja nielen zvieratá a rastliny, ale ničí aj atmosféru našej planéty.
Zdroj: pixabay.com
Zo zdravotného hľadiska nebudeme pochybovať o tom, že palmový olej je nezdravý a môže vyvolať ochorenia organizmu. Ale to môže v konečnom dôsledku vyvolať každý olej. Ak ste sa už rozhodli konzumovať produkty s palmovým olejom, vyberajte si značky, ktoré pravidelne deklarujú, že používajú palmový olej z udržateľného poľnohospodárstva. Takéto plantáže môžu totiž fungovať celé desaťročia a nemusia ničiť biotop zvierat a rastlín.