Pred pár rokmi sa kokosový olej objavil ako blesk z jasného neba a odrazu prenikol do rôznych zákutí nielen potravinárskeho, ale aj kozmetického priemyslu. Začal sa pridávať do rúžov, leskov, pleťových masiek či čokolád a všetci sme sa tešili, že je najzdravšou alternatívou akú nám dokáže priemysel ponúknuť. Pravidelne sa objavovali diskusie, ktoré útočili na potravinárske firmy, ktoré v receptúrach odmietli olej nahradiť kokosovým olejom. Mysleli sme si, že je zdravší a pre telo prospešnejší ako to, čo sme používali doteraz. Dnes už celá hystéria, ktorá vládla okolo kokosového oleja v podstatnej miere opadla a dokážeme sa na tento produkt pozerať oveľa jasnejšie ako tomu bolo ešte nedávno. Aká je teda pravda o kokosovom oleji? Je naozaj najideálnejšou náhradou v kuchyni aj v kráse?
Zdroj: pixabay.com
Kokosový olej obsahuje z chemického hľadiska až 70% nasýtených mastných kyselín. Už dávno poznáme, či už z reklám alebo z učebníc chémie, že naše telo potrebuje pre správne fungovanie a výživu mastné kyseliny, ktoré sú nenasýtené. Tých však obsahuje kokosový olej len veľmi malé množstvo. Nikdy sa dokonca nepotvrdili ani teórie o znížením výskytu srdcovo-cievnych chorôb vďaka používaniu kokosového oleja. Kmene žijúce v Oceánii, ktoré kokosový olej prijímajú majú stravu dokonale vyváženú a ochudobnenú o všetky pôžitky modernej doby – a preto niet divu, že sú ochudobnení aj o zvýšený výskyt srdcovo-cievnych chorôb.
Nízky obsah nenasýtených mastných kyselín a vysoký nasýtených nerobí z kokosového oleja ani vhodného adepta v teplej či studenej kuchyni. Jeho nevhodné chemické zloženie spôsobuje, že počas varenia či smaženia sa olej rýchlo znehodnocuje a vznikajú v ňom škodlivé látky, ktoré môžu pri zvýšenej konzumácii viesť o vzniku ochorení tráviacej či dokonca nervovej sústavy.
Zdroj: pixabay.com
Ani v oblasti krásy nie je takým ideálnym pomocníkom ako sa veľmi dlho myslelo. Áno, skvelo hydratuje, ale na druhej strane aj spoľahlivo upcháva póry a pri citlivej či rýchlo sa mastiacej pleti vie narobiť skutočnú spúšť. Upchané póry sa vždy poďakujú vznikom nedokonalostí a boľavých výražok.
Napriek tomu, že kokosový olej bol propagovaný firmami a celebritami, rozhodne nie je taký ideálny ako sa o ňom tvrdilo. Jeho chemické zloženie a z neho vyplývajúce fyzikálne vlastnosti z neho robia skvelého adepta na príležitostné obzvláštnenie jedálnička, ale rozhodne by ste pri veciach varenia a smaženia mali siahnuť radšej po overených fritovacích olejoch ako zbytočne experimentovať. Vo svete krásy si určite kokosový olej vyslúži svojich skalných zástancov, ale ničomu sa nemá dôverovať bezhranične.