Práve teraz je cuketa všade naokolo, jej sezóna je v plnom prúde. Ak jej máte veľa a neviete, čo s ňou alebo ju len máte radi, tu je pár tipov na jej spracovanie.
Najlepšie je zbierať alebo kupovať cuketu menšiu, ktorá sa dá využiť celá aj so šupkou. Neobsahuje jadierka a šupka je mäkká. Najčastejšie je vidieť zelené, no sú aj žlté, ktoré majú vyšší obsah betakaroténu a sú jemnejšie. Obsahuje naozaj veľa živín a z veľkej väčšiny je tvorená vodou. Je možné využiť aj cuketový kvet, ktorý sa naplní napríklad mletým mäsom a potom sa dá zapiecť do rúry.
- Cuketový koláč na sladko – zmieša sa múka, nastrúhaná cuketa, cukor, prášok do pečiva, kakao, čokoláda, mlieko, vyleje sa na plech a dá zapiecť do rúry. Po upečení sa potrie lekvárom a čokoládou.
- Cuketový koláč na slano – nastrúhaná cuketa, mrkva, nakrájaná kápia, paradajky, údené tofu, uvarený a rozmixovaný hrach, cesnak, sójová omáčka, trocha múky a oleja, soľ, korenie, majoránka sa zmieša, rozotrie na pekáč a upečie.
- Tatárska omáčka z cukety – na oleji sa opraží cibuľa, pridá sa nakrájaná cuketa, cesnak, cukor, soľ, korenie, ocot, trocha vody a povarí sa domäkka a potom sa pridá pár lyžíc oleja a rozmixuje. Ešte teplé sa plní do pohárov, ktoré sa nechajú hore dnom odpočívať až kým nevychladnú. Potom sa uchovávajú v chlade.
- Cuketové placky– môžu byť klasické smažené alebo aj zdravšie pečené. Cuketa sa nastrúha, pridá sa soľ, korenie, majorán, múka, vajíčko a vytvorí sa hustejšie cesto. Potom sa tvoria placky, buď na panvici alebo na plechu.
- Cuketové špagety – pomocou špeciálnej škrabky alebo špiralizéra sa vytvoria špagety z cukety, do ktorých sa môže vmiešať napríklad bazalkové pesto.
- Plnená zapekaná cuketa – cuketa sa prekrojí pozdĺžne na polovicu a vydlabe sa stred, naplní sa napríklad dochuteným mletým mäsom alebo zeleninou, posype syrom a dá zapiecť.
- Lasagne – pripravujú sa veľmi jednoducho a podobne ako normálne lasagne, len sa vymení cestovina za plátky cukety.
- Grilované plátky cukety – skvelý tip na grilovačku, cukety necháme pred grilovaním pár hodín v marináde: cesnak, sójová omáčka, horčica, korenie, javorový sirup, olej.
- Tie maličké cukety je možné zavárať, podobne ako uhorky, alebo ich nechať fermentovať.
- Tiež je možné ju nastrúhať a uvariť ju na spôsob kyslej kapusty, napríklad ako prílohu.