Na Slovensku ho pozná málokto, ale určite by sa mal dostať do povedomia ľudí pre svoje pozitívne účinky. Ibištek je zázrakom medzi rastlinami a k tomu málokto vie, že originál čaju si priveziete z Egypte.
Ibiš ako sa správne nazýva obsahuje cukor, škrob a plej. Zároveň je bohatý na vitamín C, vápnik, železo, karotén, selén a draslík.
Pred tým ako začne ibištek kvitnúť, tak sa oplatí zbierať jeho listy. Keď začne kvitnúť, otočte svoju pozornosť kvetom. Vôňa ibišteka dokáže rozvoňať celý byt, rovnako ako aj čaj z neho. Vo forme čaju má kyslastú chuť. Chuť je veľmi príjemná, pre niektorých ľudí natoľko kyslá, že odporúčame pridať cukor.
Vďaka vitamínom, ale aj ďalšiemu zloženiu sú jeho účinky skutočne všestranné a prakticky na všetko:
- podporuje chuť do jedla pri strate chuti
- Prechladnutie a nádcha
- Podráždený žalúdok
- Zadržiavanie tekutín – pomáha detoxikovať a odvodniť organizmus
- Ochorenie srdca – pri vysokom krvnom tlaku- používa sa pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení (udržuje zdravé srdce a cievy), podporuje krvotvorbu
- Nervové ochorenie
- Podporuje imunitu – vďaka vitamínu C je ideálny v jesennom období
- Pomáha pri regenerácii kostí
- Dodáva energiu, povzbudzuje telo a myseľ
- Pomáha pri ochorení pečene
- Uľaví pri bolestivej menštruácii i ženám v menopauze
- Znižuje vysoký cholesterol v krvi
- Podporuje funkciu obličiek
- Má antibiotické a antiseptické účinky
- Využíva sa k liečbe kašľa
- Dokáže eliminovať potenie
- Zamedzuje ukladaniu tuku v tepnách
- Má močopudné účinky prečisťuje hrubé črevo a tráviaci trakt, pomáha pri zápche
V našich končinách vie málokto, že ibištek má aj využitie v kuchyni. Bežne sa používa v dezertoch alebo v džemoch, ktorým pridá kyselkavú chuť.
Okrem skvelej chuti sa môže využívať aj v kúpeľni. Jeho využitie môžeme aplikovať aj na farbenie vlasov, nakoľko dokáže rozžiariť oranžové a červené odtiene. Zároveň je možné použiť ho aj ako zábal vlasov proti lupinám, rednutiu či vypadávaniu vlasov. Zároveň im dodáva lesk.