Čoraz viac ľudí sa stretáva s nepríjemnou novodobou diagnózou. Intolerancia na laktózu komplikuje život dospelým ľuďom, ale aj deťom.
Laktóza je mliečny cukor, ktorý je zložený z Glukózy a Galaktózy. Tvorí 2 až 8% pevných častí v mlieku a jeho názov pochádza z latinského názvu pre mlieko. Intolerancia na laktózu vzniká pri nedostatočnej produkcii tohto enzýmu v tenkom čreve. Ľuďom s týmto problémom tento enzým nedostatočne pracuje, alebo nefunguje vôbec. Tento problém môže byť vrodený a mnohým ľuďom sa prejavuje s pribúdajúcim vekom.
Nie je to alergia na mlieko
Mnoho ľudí si myslí, že alergia na mlieko a intolerancia na laktózu je rovnaká diagnóza. V skutočnosti je alergia reakciou imunitného systému. V prípade mlieka ide o mliečnu bielkovinu, takže to nie je intolerancia na laktózu. Ľudia, ktorí trpia alergiou na mlieko nemôžu konzumovať mliečne výrobky, dokonca ani tie bezlaktózové. Táto alergia sa u ľudí vyskytuje menej často ako intolerancia na laktózu.
V prípade, že človek prekročí svoj prah laktózovej intolerancie (hranice, do ktorej jeho telo toleruje mliečny cukor) rozvinú sa niektoré zo symptómov. Často ide o nafukovanie, bolesti a kŕče brucha, pálenie záhy alebo hnačka. Zvyčajne sa tieto prejavy objavia do dvoch hodín, ale u každého to môže mať iný priebeh. Ľudia, ktorí trpia touto intoleranciou by mali dôkladne čítať aj príbalové letáky k liekom, nakoľko laktóza sa časti využíva aj v lekárenskom priemysle. V liekoch sa používa pri ich príprave, pretože nie je toxická. Má dobré mechanické vlastnosti a je rozpustná vo vode.
Intolerancia môže viesť k osteoporóze
Ľuďom, ktorí pravidelne nekonzumujú mlieko môže hroziť nedostatok vápnika a následná osteoporóza nakoľko vápnik patrí medzi dôležité prvky pre zdravú funkciu tela. Okrem výstavby kostí a chrupu je vápnik dôležitý aj pri správnom fungovaní svalov, nervov či imunitného systému. Ľuďom s intoleranciou sa preto odporúča zaradiť do svojho jedálnička listovú zeleninu, strukoviny, , šampiňóny, orechy, mak, ryby alebo slnečnicové semiačka. Na dobrá vstrebávanie je potrebné doplnenie stravy o vitamín D, ktorý sa nachádza v slnku ale aj v mlieku. Vitamín D, ale aj vápnik sa dajú zakúpiť aj v tabletkovej forme.
Reštaurácie sa snažia pomáhať ľuďom s touto diagnózou
Ľudia, ktorí trpia touto intolerenciou nie sú natoľko hendikepovaní ako v minulosti. V súčasnosti je čoraz väčší výber bezlaktózových výrobkov, ktoré si môžu zakúpiť takmer v každom obchode. Okrem základných potravín ako napríklad mlieko či smotana si môžu zakúpiť aj cottage cheese, mozarellu či jogurty. Okrem bezlaktózového mlieka sú skvelou náhradou rastlinné mlieka ako napríklad sójové, kokosové, mandľové či ryžové.
Čoraz viac reštaurácií sa tak isto snaží prispôsobiť svoje jedálenské menu takýmto ľuďom. Okrem toho že dbajú na to, aby boli zákazníci informovaní, ktoré jedlá môžu, zároveň sa snažia prispôsobiť ponuku ich potrebám. V súčasnosti nie je problém stravovať sa takto aj doma. Internet, ale aj rôzne kuchárske knih sú plné zaujímavých receptov, ktoré si obľúbia aj najväčší milovníci skvelého jedla.
Nevýhodou týchto potravín je vyššia cena v porovnaní s klasickými výrobkami. V prípade niektorých produktov sa môže až zdvojnásobiť, čo najmä ľuďom so silnou intoleranciou veľmi natiahne rozpočet. Investícia do samého seba je však určite najlepšia, a preto sa oplatí priplatiť za kvalitné výrobky.