Jahody sú mimoriadne obľúbeným ovocím, ktoré si doprajeme prevažne v prvých týždňoch leta. Ich výrazná a zároveň sladká chuť dala vzniknúť mnohým vynikajúcim dezertom i zákuskom, ktorým nevieme odolať. Jahody majú spomedzi ovocia až 96% obsah vody (čo je dokonca viac ako vodný melón, u ktorého sa obsah vody odhaduje na 90-92%), čo z nich robí skvelého pomocníka pri dehydratácii, ktorou mnoho ľudí počas letných mesiacov trpí. Zároveň, tak ako každé ovocie a bobuľové ovocie obzvlášť, sú plné výživných a biologicky aktívnych látok, ktoré posilňujú a zlepšujú náš zdravotný stav.
Vysoký obsah antioxidantov a vitamínu C (ktorý je mimochodom tiež veľmi účinným antioxidantom!) robí z jahôd bojovníkov nielen proti rýchlemu a predčasnému starnutiu, ale stará sa i o zmiernenie oxidačného stresu, ktorý na človeka vplýva zo všetkých strán. Okrem nich však jahody obsahujú i vysoký podiel horčíka a draslíka. Oba minerály, ale predovšetkým horčík, sa zapájajú v nervových dráhach a pomáhajú ich posilňovať a udržiavať ich zdravý chod. Konzumácia horčíka sa odporúča ľuďom, ktorí sú prepracovaní a trpia únavou, ktorá sa postupne začína pretavovať do zvýšenej dráždivosti.
Samozrejme, ani pri jahodách sa nezabúda na klasické fakty ako napríklad prevencia voči rakovine (za ktorú sú zodpovedné antioxidanty), podpora trávenia (vysoký obsah vlákniny), podpora vylučovacieho systému (mimoriadne vysoký obsah vody). Jahody sú obľúbené i v kozmetickom priemysle a to vďaka vysokému obsahu mangánu, ktorý podporuje zdravý stav pokožky i vlasov. Ak práve túžite po zdravom stravovaní a zhodení nadbytočných kilogramov, jahody sú vďaka nízkemu obsahu cukrov a vysokému podielu vody a vlákniny tou potravinou, ktorú by ste do svojho jedálneho lístku mali rozhodne zaradiť.
Alergia na jahody, ktorá v mnohých prípadoch vzniká u citlivých ľudí je spôsobená precitlivenosťou na organické kyseliny, ktoré sú v prípade jahôd zodpovedné za charakteristickú a výraznú vôňu. Hovorí sa, že ak chcete vôňu jahôd zachovať, nemali by ste ich umývať pod tečúcou vodou ale umiestniť ich do misky s vodou a nechať odkvapkať.