Paradajky sú veľmi obľúbenou plodinou, ktorú často na našich tanieroch objavíme v podobe prílohy. Obzvlášť obľúbená je ako súčasť zeleninových šalátov ale samozrejme existuje množstvo lákavých jedál, ktorých je nevyhnutnou súčasťou. Pravdou však je, že hoci paradajku objavíme väčšinou radenú medzi zeleninu, jedná sa z biologického hľadiska o ovocie. Tento mierny zmätok jej však nebráni v tom, aby bola nabitá účinnými látkami a skvelou chuťou. Čo všetko v sebe chutná nálož paradajok skrýva?
O lykopéne ste možno ešte nepočuli. Je to farbivo, ktoré zabezpečuje paradajke jej krásnu červenú a výraznú farbu. Platí jednoduchá rovnica – čím je paradajka červenšia, tým viac lykopénu sa v nej nachádza. Lykopén je považovaný za jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov. Antioxidanty sú látky, ktoré v našom organizme spoľahlivo bojujú s voľnými radikálmi – molekulami, ktoré stoja za vývinom množstva chronických ale i akútnych ochorení a vznikajú v organizme alebo sa do neho dostávajú z prostredia.
Lykopén si veľmi dobre rozumie so zdravými tukmi. S ich pomocou sa dokáže oveľa lepšie vstrebávať do organizmu a plniť si tak svoju funkciu. Paradajky dokážu v organizme zatočiť s množstvom problémov, medzi ktoré patrí napríklad vysoká hladina cholesterolu alebo problematické obličky či pečeň, ktorá je hlavným detoxikačným orgánom nášho tela.
Ak však patríte medzi tých, ktorí majú problémy s histamínom alebo trpíte histamínovou intoleranciou, na paradajky si dajte pozor a s ich konzumáciou to v žiadnom prípade nepreháňajte. Sú jednou zo zakázaných potravín, ktorá by sa v jedálnom lístku týchto ľudí mala objavovať naozaj sporadicky.