Zelenina v sebe skrýva úžasnú moc, ktorú sme dostali od prírody. Vďaka nej dokážeme nielen podporovať svoj metabolizmus, upevňovať zdravie ale i lepšie stráviť zložky obsiahnuté v potravinách, ktoré prijímame v kombinácii s ňou. Existuje niekoľko druhov zeleniny, z ktorých každý sa vyznačuje skvelými benefitmi. Konzumácia zeleniny je odborníkmi odporúčaná najmä kvôli obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktorá sa stará o pravidelné a zdravé trávenie a pomáha predchádzať chronickým ochoreniam spojených s tráviacou sústavou. Podľa mnohých štúdií je odporúčaná denná dávka zeleniny v rozmedzí 500 až 700 g, pričom do tohoto množstva je zahrňovaná zelenina surová i tepelne spracovaná. Aké rôzne druhy existujú a čo predstavujú pre ľudské zdravie?
Prvým typom je škrobová zelenina, ktorá je mimoriadne obľúbená ako príloha k jedlu. Škrobová zelenina, ako už jej názov naznačuje, je bohatá na škrob, ktorý sa z chemického hľadiska zaraďuje medzi polysacharidy. Objavíme tu zemiaky, hrášok ale i mrkvu, repu či dokonca karfiol. Hoci je tento typ zeleniny kalorický a má celkom vysoký glykemický index, z hľadiska výživy predstavuje skvelý zdroj energie. Druhým typom je zelenina listová. Možno vás prekvapí, že tento druh zlepšuje trávenie bielkovín a tukov a je skvelým zdrojom antioxidantov. Jej výbornou vlastnosťou je vysoký obsah vitamínu C a možnosť kombinovať ju s mnohými druhmi jedál.
Klíčky zeleninu nepripomínajú a predsa do tejto rodiny patria. Klíčenie je proces, pri ktorom abnormálne narastá podiel esenciálnych aminokyselín a vitamínu C, E i vitamínov skupiny B – z toho dôvodu predstavujú klíčky skutočnú vitamínovú bombu, ktorá poteší každý organizmus. Posledná skupina je z hľadiska základného delenia naozaj rôznorodou zmesou. Nachádza sa tu paprika, brokolica ale i uhorky či kapusta alebo fazuľové struky. Každú z nich si môžete dopriať bez výčitiek a dostanete tak do svojho tela porciu biologicky aktívnych látok ako sú chlorofyl, betakarotén či voda.
Hoci dnes máme množstvo poznatkov o zdravom životnom štýle, konzumácia zeleniny ešte stále nie je na ideálnej úrovni. Pre zdravé trávenie je zelenina dôležitá. Ak máte s jej konzumáciou problém, môžete začať s pomalými krokmi ako sú napríklad prílohy z čerstvej zeleniny na obed či desiatu.