V posledných rokoch prichádzame do styku s množstvom stravovacích štýlov, ktoré sa nám snažia poradiť ako sa správne stravovať. Veľká časť z nich sa zakladá na vyradení konkrétnej zložky potravy – cukru, sacharidov či živočíšnych produktov, ktoré predstavujú suroviny ako mlieko či vajíčka. Vegánsky štýl rozhodne nie je jediným, ktorý káže o nepotrebnosti živočíšnej zložky v našej potrave. Dnes už dokážeme s veľkou účinnosťou nahradiť minerály i vitamíny rastlinnou stravou. Ako to teda je?
Strava ľudí bola od samých počiatkov existencie moderného človeka postavená na pilieroch rastlinnej a živočíšnej zložky. Hoci živočíšna zložka bola vždy v obmedzenom množstve, napriek tomu sa v jedálnom lístku našich predkov vyskytovala. Postupom času si ľudia zvykli na poľnohospodárstvo, stále viac sa rozvíjalo pestovanie a chov a náš jedálny lístok obsahoval živočíšnej zložky stále viac. Naše trávenie však i v dnešnej dobe ostáva rovnaké ako pred mnohými rokmi.
Konzumácia živočíšnej stravy nie je dôležitá len kvôli správnemu zastúpeniu vitamínov, minerálov či iných dôležitých prvkov potravy. Kľúčové sú predovšetkým tuky, v ktorých sa dokáže rozpúšťať veľké množstvo vitamínov a bez tukov ich naše telo nedokáže účinne vstrebať a použiť. A to môže byť v budúcnosti problém. Nie je problém prijať všetky dôležité látky v strave, ale problémom je, či ich naše telo bude vedieť spracovať a ďalej použiť tak, ako je potrebné.
Naša spoločnosť však konzumuje obrovské množstvo živočíšnych produktov, ktoré vďaka tomuto množstvo stoja za vznikom chronických i akútnych ochorení. Kľúčom k úspechu nie je tieto potraviny absolútne vyškrtnúť zo svojho jedálneho lístka, ale naučiť sa ich konzumovať tak, aby nám prinášali len benefity, nie zdravotné komplikácie.