Soľ sa tak, ako mnoho iných potravín zaradila do rebríčka nepriateľov, a tak sa stalo, že zmizla zo stolov v školských jedálňach i z mnohých jedál, ktoré sa snažia vydávať sa za zdravé. Pravdou však je, že soľ za svoju zlú povesť nemôže, a tak ako mnoho iných, na zoznam sa dostala pre svoje nesprávne používanie a množstvo fám, ktoré sa nezakladali na vedeckom základe. Soľ je výborným zdrojom sodíka a chlóru, ktoré sa podieľajú na rade pochodov v našom tele a hoci je jej odporúčaná dávka 4 g na deň, je viac ako štvornásobne prekračovaná. Aká je teda pravda? Soliť či nesoliť?
Sodík je minerál, ktorý sa nachádza v mimobunkovom prostredí a je zodpovedný nielen za signalizáciu, ale v spolupráci s draslíkom aj za správne hospodárenie s tekutinami. V prípade, že je sodíka nedostatok nastáva dehydratácia, v extrémnych prípadoch dlhodobého vynechávania soli nastupuje depresia, migrény, znížený tlak a spomaľuje sa aj šírenie nervových vzruchov, na ktorých sa sodík podieľa. Sodík je pre naše telo esenciálnym minerálnym prvkom, bez ktorého nemôžeme správne fungovať.
Štúdie, ktoré sa zaoberali solením ukazujú, že väčšinou nie je problém v nadbytku sodíku, ale za rozvoj vysokého krvného tlaku a srdcovo-cievnych ochorení môže na jednej strane nedostatok vitamínov a na strane druhej nedostatok draslíka. Nadmerný príjem sodíku do organizmu zaobstaráte predovšetkým konzumáciou spracovaných potravín, ktoré ho obsahujú nadbytok.
Vynechať soľ nemá absolútne žiadny zmysel. Kľúčom je naučiť sa predovšetkým správne soliť. Ako sme už spomínali odporúčané množstvo soli sú 4 g denne. Jedlo nemusíte dochutiť len soľou, ale zvoliť môžete rôzne bylinky a druhy korenia, ktoré chuť jedla zvýraznia. Aj variantu soli môžete voliť na zdravej báze. Odporúčanou variantou je himalájska soľ, ktorá obsahuje stopové množstvá rôznych minerálnych látok a je vo všeobecnosti najuznávanejším druhom soli na trhu. Soľ nie je nepriateľom a miesto vylúčenia jej z rodinnej kuchyne je rozumnejšie zamyslieť sa nad vyváženým príjmom sodíka a draslíka a na vynechaní spracovaných jedál, ktoré túto rovnováhu narúšajú.
Zdroje: