Pre milovníkov špargle je jarné obdobie najobľúbenejšie v roku. Špargľa patrí medzi sezónne zeleniny. Špargľu si však zamilujú nielen vaše chuťové bunky, ale ja vaše telo vďaka obrovskému množstvu vitamínov.
V potravinách môžete túto jarnú pochúťku nájsť v bielej, zelenej, ale aj vo fialovej farbe. Biela špargľa sa zvyčajne pestuje na Slovensku a je dostupná v obchodoch len na jar, ale práve vďaka tomu sa teší najväčšiemu úspechu. Zelená špargľa sa ku nám dováža z celého sveta a vďaka tomu ju na pultoch v potravinách nájdeme celoročne. Najväčší rozdiel v nich je, že biela sa pestuje bez svetla a tak jej chýba farbivo, ktoré sfarbuje práve tú zelenú. Fialová farba obsahuje najviac cukru.
Tip od nás: keď máte možnosť, konzumujte špargľu čerstvú a nie uvarenú. Tepelnou úpravou z nej strácate cenné látky.
Špargľa má mnoho zdravotných benefitov, o ktorých väčšina z nás ani nevie:
- znižuje hladinu cholesterolu
- zdroj vitamínu E- ten má za úlohu posilňovanie imunitného systému
- bojuje s nafukovaním
- podporuje trávenie
- má protizápalové účinky a bojuje s reumatitídou
- považuje sa za prírodné afrodiziakum- u žien stimuluje estrogén a u mužov testostereón
- stimuluje krvotvorbu
- vďaka vysokému obsahu minerálov je dôležitou súčasťou stravy diabetikov
- udržuje silné srdce a zdravé cievy
- zabraňuje zadržiavaniu vody v tele a tak je účinná v boji proti kŕčovým žilám
- vysokým zdrojom kyseliny listovej- ideálna voľba pre tehotné ženy alebo pre tie, ktoré plánujú otehotnieť
- vďaka odvodňovaniu je skvelou voľbou pri infekciách močových ciest
Ak chcete tip na recept, vyskúšajte napríklad špargľovú polievku alebo primiešať ju nakrájanú do obľúbeného zeleninového šalátu.