share

Tuk – večný postrach

tuk - toa heftiba KZwp2IIyXmA unsplash - Tuk – večný postrach
Je vyradenie tuku z jedálnička správnym krokom? Toa Heftiba

Tuk je zložkou potravy, ktorá je pre ľudský organizmus mimoriadne dôležitá. Nezáleží na tom, ako dlho a vytrvalo držíme diétu, tuk bude vždy súčasťou nášho tela. Je navyše súčasťou, bez ktorej nedokážeme existovať. Tvorí membrány buniek, podieľa sa na stavbe dôležitých molekúl a je tiež prostredím, v ktorom sa rozpúšťajú vitamíny nevyhnutné pre našu existenciu. Napriek tomu má však väčšina ľudí z tuku strach. Či už je to z dôvodu redukcie hmotnosti alebo zo strachu z vysokej hladiny cholesterolu krvi, tuk sa v mnohých domácnostiach stal nevítaným návštevníkom. Nahradzujeme tuky odtučnenými potravinami a pritom tuky sú v našom probléme chudnutia nevinne. Existuje dobrý tuk?

tuk - jude infantini 4vw04dFD Hc unsplash 1024x683 - Tuk – večný postrach
autor: Jude InfantiniTuky sú súčasťou nášho organizmu i podstatným pilierom zdravej stravy.

Rovnako ako v prípade každej zložky nášho jedálneho lístka, i pri tukoch je možné vybrať si kvalitnú a nekvalitnú variantu. Tá kvalitná nám poskytne všetko, čo potrebujeme. Zásobu nasýtených i nenasýtených mastných kyselín i zdroj energie, ktorý môže telo využiť na horšie časy. Nasytené i nenasýtené mastné kyseliny náš organizmus nevyhnutne potrebuje. Nekvalitné oleje a stužené tuky sú však zároveň zásobárňou kyselín, ktoré nazývame transmastné. Mnohé výskumy dokazujú, že práve ony stoja za rozvojom zápalov a ochorení nášho organizmu.

Kvalitnými zdrojmi tuku sú maslo, oriešky, kvalitné oleje ako ľanový, slnečnicový, olivový či repkový. Kľúčové je vybrať si správny olej. Olivový je vynikajúcim spoločníkom pre studenú kuchyňu, repkový či slnečnicový sa zas hodia na tepelnú úpravu. Vlastnosti každého oleja sa pri zahrievaní menia a tak sa môže stať, že i kvalitný olej sa stane zdrojom toxických produktv v prípade, že ho používate pri teplote, na ktorú nebol určený.

tuk - roberta sorge uOBApnN K7w unsplash 738x1024 - Tuk – večný postrach
autor: Roberta SorgePri výbere oleja je vhodné zvážiť, na akú prípravu jedál ho plánujete použiť.

Obávať sa tukov je jeden z najhorších krokov v zdravej výžive. Tuky sú potrebné a ich náhrada výrobkami s označením light je najväčším omylom moderného stravovania. Práve zdravý príjem tukov pomáha udržať normálnu hladinu cholesterolu. Kombinácia zdravej výživy a pohybu je esenciálna pre každého človeka a vyradenie základnej zložky potravy rozhodne nie je v súlade s pravidlami zdravého stravovania. V prípade, že máte strach zo zdravotných komplikácií, investujte do zdravých a kvalitných tukov (kvalitné maslo) a olejov, ktoré sú lisované za studena a zachovávajú si všetky biologicky aktívne látky.

Categories:

Related Posts

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode