V histórii zdravej stravy panuje množstvo nezmyslov. Dnes existuje toľko rád o zdravej výžive, že už v podstate nevieme, čo to zdravá strava je. Zdravé stravovanie prešlo počas mnohých rokov zmenami, ktoré sa na ňom podpísali v pozitívnom i negatívnom zmysle. Jeden z najväčších omylov zdravej výživy, ktorý je zakorenený v mysli ľudí i dnes, je ten, že pre zdravú stravu i chudnutie je potrebné z jedálneho lístku vyradiť všetky tuky. Tuky sa stali v zdravej potrave nepriateľom číslo jeden. Prečo je to tak?
Keď vedci pred mnohými rokmi začali hľadať príčiny vysokého cholesterolu, obezity a mnohých iných ochorení, voľba padla automaticky na tuky. Čo iné by mohlo spôsobovať zvyšovanie cholesterolu ako tuk? Čo iné by mohlo vplývať na budovanie tukových zásob v tele človeka ako tuk? Problém bol, že sme sa nezačali sústrediť len na nezdravé tuky, ktoré sa nachádzajú vo vyprážanom a spracovanom jedle. Do nemilosti automaticky upadli aj vajíčka, mäso či tučné ryby, ktoré sú zdrojom zdravých tukov. Automaticky začala móda nízkotučných potravín, ktorá sa v mnohých jedálnych lístkoch drží do dnešnej doby.
Nízkotučné potraviny sú jednou z najhorších možností, po ktorej môžete pri nákupoch siahnuť. Prečo? Tuk je v jogurtoch, syroch a v ďalšej rade výrobkov nahradený spracovaným škrobom. Tuk je nositeľom chuti a vzhľadom na to, že sa v týchto výrobkoch nachádza naozaj minimálne, chuť je vytvorená chemickými ingredienciami. Zároveň je tuk jednou z látok, ktoré nám pomáhajú navodiť pocit sýtosti. Ak ho nemáme, doprajeme si viac. Navyše dnes už vieme, že za našim nekontrolovateľným priberaním stojí práve nadmerný príjem sacharidov.
Snáď každý mesiac sa v hľadáčiku výživových terapeutov a odborníkov na výživu objavia nové superpotraviny. Superpotraviny nám majú pomôcť lepšie sa cítiť, dodajú do tela množstvo antioxidantov spomaľujúcich starnutie a starajú sa o celkovú pohodu organizmu. Napriek tomu, že superpotravín je stále viac, nepodarilo sa nám zastaviť epidémiu cukrovky a obezity. Civilizačné choroby podstatne nahradili infekčné ochorenia, ktoré sa v minulých desaťročiach považovali za najväčšiu metlu ľudstva. Dnes bojujeme s civilizačnými ochoreniami, ktoré postihujú všetky vekové kategórie. Hladina cholesterolu je stále nadmerne vysoká a nepomohli ani nízkotučné potraviny, ani množstvo diét valiacich sa zo všetkých strán.
A stále sa držíme zastaraných rád, o priberaní po konzumácii tuku. Siahneme radšej po nadmerne spracovanom margaríne ako po masle, ktoré je zdrojom prirodzeného tuku. Omyl o škodlivosti zdravých tukov je jedným z najhorších omylov v celej histórii zdravej výživy a problémom je, že sa nás drží do dnešných čias.
Zdroje zdravých tukov:
- semienka (slnečnicové, tekvicové, sezamové,…)
- žĺtok (skvelý zdroj zdravých tukov)
- avokádo
- oriešky (vlašské, lieskovce, mandle,… – výber je obrovský)
- maslo
- tučné ryby (napríklad losos)
Žiadna z vedeckých štúdií nikdy nepotvrdila mýtus o spojitosti vysokej hladiny cholesterolu s konzumáciou zdravých tukov bežne obsiahnutých v potravinách. Nenechajte svoje zdravie ovplyvňovať starými mýtmi a polopravdami.
Zdroje:
Margit Slimáková: Velmi osobní kniha o zdraví
https://www.fitness4u.cz/nejlepsi-zdrave-tuky-pro-vase-telo/