S nedostatkom energie sa stretávame pomerne často a tento stav sa stáva diagnózou modernej doby. Únava a vyčerpanosť sú ničiteľmi dobrých plánov. Ako sa s nimi vyrovnať? Je jednoduché povedať si, že spomalíme a odpočinieme si. Ale čo v prípade, že potrebujeme dokončiť projekty alebo máme plány s blízkymi? Rozhodne vás neprekvapí, že jedlo ovplyvňuje náš fyzický stav. Preto sme si dnes pre Vás pripravili zoznam potravín, ktoré Vás opäť postavia na nohy.
Banány
Obľúbené žlté ovocie je v tomto smere naozaj účinným pomocníkom. Sú skvelým zdrojom komplexných sacharidov, vitamínu B6 a draslíka. Tento účinný kokteil biologicky aktívnych látok vám rozhodne pomôže zatočiť s nedostatkom energie.
Sladké zemiaky
Mimoriadne obľúbená potravina, ktorá si získava posledné roky stále väčšiu priazeň a pozornosť. Sú výživné a predstavujú pre telo poriadnu vzpruhu. Jedna porcia, ktorá obsahuje 100 g sladkých zemiakov, pozostáva z 25 g komplexných sacharidov, 3,1 g vlákniny a dávky mangánu, ktorá pokryje dennú dávku z 25%. Sladké zemiaky sú bohaté i na vitamín A (nachádza sa dávka, ktorá pokryje viac ako 564% odporúčaného denného množstva).
Káva
Samozrejme, že ste si po prečítaní nadpisu hneď spomenuli na kávu a pravdepodobne by mal tento obľúbený nápoj stáť na samom začiatku nášho zoznamu. Kofeín je skvelým stimulantom nervovej sústavy a pomáha nám dosiahnuť lepšie výsledky.
Jablká
Jablká sú snáď najobľúbenejším ovocím na svete. Vynikajú veľmi dobrým obsahom sacharidov (14 g na 100 g jablka) i vlákniny (2,1 g na 100 g). Vysoký obsah vlákniny a sacharidov spôsobuje, že sa jablko trávi pomaly a energia sa neuvoľní naraz tak ako napríklad v prípade čokoládovej tyčinky. Okrem toho objavíme v jablkách i vysoký podiel antioxidantov.
Napriek tomu, že Vám potraviny pomôžu cítiť sa lepšie, niekedy je oddych naozaj potrebný. V mnohých prípadoch je únava spôsobená i dehydratáciou organizmu. Veľký pohár vody a kúsok horkej čokolády (antioxidanty a biologicky aktívne látky vám pomôžu cítiť sa oveľa lepšie) môžu byť vašou prvou pomocou pri stavoch únavy.