share

Ako nahradiť kávu?

káva - nathan dumlao zUNs99PGDg0 unsplash - Ako nahradiť kávu?
Ako nahradiť kávu? Nathan Dumlao

Káva pre mnohých ľudí predstavuje života budič, bez ktorého nedokážu vykročiť do nového dňa správnou nohou.

Bohužiaľ, nie vždy sa stretáva zo strany nášho žalúdka s pochopením a vyvoláva nepríjemné pocity ako napríklad pálenie záhy či bolesť brucha. Dnes už existujú možnosti ako kávu nahradiť a dopriať si stále svoju dávku povzbudenia. Jedným z najznámejších nápojov, ktorý slúži ako náhrada kávy, je zelený čaj. Obsahuje výbornú dávku povzbudenia, ktorá sa mieša s poriadnou náložou antioxidantov. Pre kultúry východného sveta je zelený čaj elixírom mladosti, krásy a vitality. Úprimne, pri jeho vysokom obsahu antioxidantov sa niet čo diviť.

káva - cyril saulnier mpSMThAU4OY unsplash 1024x768 - Ako nahradiť kávu?
autor: Cyril SaulnierKáva je pre mnohých ľudí ranným elixírom produktivity.

Ďalšou možnosťou je nahradiť kávu obilninovými náhradami, ktoré často pochádzajú z jačmeňa, pohánky či špaldy. Vďaka praženiu získajú zrná obilnín vôňu a arómu, ktorá sa podobá zrnám kávy. Mnoho ľudí im dáva prednosť a hoci neobsahujú kofeín, skrývajú v sebe iné benefity, medzi ktoré patrí napríklad vysoký obsah minerálnych látok. Veľmi často sa takto upravené zrná miešajú s koreňom čakanky, ktorý vďaka obsahu inulínu (rastlinný polysacharid) dokáže posilňovať mikroflóru našich čriev.

Reálne sa však od náhrad kávy nedá očakávať taký prísun energie ako od skutočnej kávy, ktorá za tento efekt vďačí kofeínu. Môžu byť však veľmi zdravým stimulom pre naše telo a najmä podporiť funkciu tráviacej sústavy. Ak si kávu zvyknete dopriať ráno, môžete siahnuť napríklad i po smoothie, ktoré doplníte práškom zo zelených rias ako sú chlorella a spirulina. Týmto spôsobom dostanete do svojho tela chlorofyl a antioxidanty, ktoré účinne pohlcujú škodliviny.

káva - emre gencer NZMeJsrMC8U unsplash 1024x683 - Ako nahradiť kávu?
autor: Emre GencerMožnosti ako nahradiť kávu je viac, ale žiadny neposkytuje vítanú dávku kofeínu.

Článkom vám rozhodne nechceme povedať, že by ste sa hneď a zaraz mali vzdať pitia kávy. Káva je v rozumnom množstve prospešná a zvlášť ak sa jedná o kvalitný produkt, ktorý prešiel správnym pražením a zachoval svoj podiel účinných látok. Problémom sú dnes kávy s vysokým obsahom cukru, ktorým už z pôvodnej filozofie okrem názvu nezostalo vôbec nič.

Categories:

Related Posts

Volám sa Katka a už niekoľko rokov sa aktívne venujem blogovaniu a písaniu príspevkov. Som kreatívna osoba, ktorá veľmi rada skúša nové veci a objavuje nepoznané. V mojich príspevkoch sa často dočítate o celiakii, pretože s touto diagnózou bojujem už nejaký ten piatok. Hľadám nové recepty a s obrovskou radosťou vyvraciam mýty, ktoré o nej kolujú.
mmnt.sk
Close Cookmode