Na pultoch obchodných domov sa objavuje stále viac potravín, s ktorými sme doteraz nemali žiadnu skúsenosť. Ak patríte medzi tých, ktorí milujú experimentovanie, iste si nájdete svoje nové obľúbené potraviny. V prípade, že trpíte celiakiou, intoleranciou alebo alergiou na pšenicu, situácia je oveľa náročnejšia. Dnes si posvietime na kuskus, ktorý patrí medzi mimoriadne obľúbené potraviny zdravej kuchyne. Malé obilninové guľôčky sú často pridávané do šalátov alebo polievok. Stretnúť sa však s nimi môžeme i v podobe prílohy.
Tradične je kuskus vyrábaný zo semoliny. Čo je to semolina? Semolina (často nazývaná i semolinová múka) je pšeničná krupica, ktorá sa melie z tvrdozrnnej odrody pšenice. Okrem kuskusu sa so semolinou stretávame i pri výrobe kvalitných cestovín. Táto krupica je pri výrobe kuskusu navlhčená a potom sú z hmoty tvarované malé guličky. Semolina glutén rozhodne obsahuje, a preto nie je tradičný kuskus potravinou, ktorá je vhodná pri bezlepkovej diéte.
Glutén nepredstavuje jeden proteín, ako sa často mylne domnievame. Jedná sa o skupinu proteínov nachádzajúcich sa v pšenici, raži, jačmeni a tritikale (kríženec pšenice a raže). S obsahom gluténu je možné stretnúť sa i pri kontaminovaných ovsených vločkách. Preto je dobrým krokom spoľahnúť sa na správne označenie ovsených výrobkov (tie, ktoré kontaminované nie sú, nesú označenie „gluten-free“ alebo tradičné logo prečiarknutého klasu).
Pri bezlepkovej diéte sa najlepším riešením stáva čítanie zloženia na jednotlivých potravinách. To však môže byť náročné, ak sa napríklad prvýkrát stretávate s názvom semolinová múka. Rozhodne Vám však pri bezlepkovej diéte neodporúčame po bežne dostupnom kuskuse siahnuť. Nevylučujeme, že postupom času sa môže objaviť i bezlepkový kuskus (deproteínovaná pšenica je dnes v bezlepkovom svete bežným javom), ale rozhodne bude správne označený, ako potravina vhodná pre bezlepkovú diétu.