Veda sa neustále snaží prichádzať s novými štúdiami, ktoré sa zaoberajú vplyvom potravín a ich účinných látok na zdravie človeka. Neustále sa snažíme objaviť potravinu, ktorá by sa stala skutočným kráľom rebríčka a vyslúžila si pomenovanie tá najzdravšia na svete. Podľa skupiny vedcov z Južnej Koréy si prívlastok tie najzdravšie na svete zaslúžia práve mandle. Mandle sú obľúbenou pochúťkou, ktorá na našich stoloch nesmie chýbať najmä počas Vianoc. Pražené mandle s cukrom a škoricou sa už stali tradíciou na vianočných trhoch každého mesta. Vďaka čomu sú však mandle tie najzsravšie na svete? A aké benefity pre naše zdravie v sebe ukrývajú?
Mandle sú bohaté na zdravé tuky s obsahom omega-3 mastných kyselín, vďaka čomu podporujú zdravie srdca a cievnej sústavy. Rovnako sú mandle bohaté na stopové prvky a vitamíny skupiny B a vitamín E. Odhaduje sa, že 23 gramov mandlí pokryje až polovicu odporúčanej dávky vitamínu E pre dospelého človeka, pričom tento vitamín patrí medzi silné antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti oxidačnému stresu v našich bunkách. Okrem toho však v mandliach objavíme toho oveľa viac vrátane minerálnych prvkov ako je selén, vápnik či horčík.
Vďaka vysokému podielu antioxidantov, vitamínov a minerálnych látok, sa mandle zaraďujú i do diéty s názvom protirakovinová. Nádorové bujnenie nastáva v mnohých prípadoch kvôli chybám v delení buniek, ktoré sú spôsobené oxidačným stresom a mutáciami v bunkách. Práve vysoký podiel antioxidantov pomáha s týmto problémom bojovať. Ak nie ste nadšencom surových mandlí, vyskúšať môžete i orieškové maslo z mandlí, ktoré je vhodným doplnením rannej kaše či na prípravu jedál.
Vysoký podiel aktívnych látok sa nachádza práve v šupke mandlí a preto sa neodporúča ju odstraňovať. Mandle vám pomôžu s mnohými problémami ako so znižovaním hladiny cholesterolu v krvi či pri prevencii proti Alzheimerovej chorobe, ale i proti bežným ochoreniam ako je chrípka či prechladnutie. Sú však i skvelou výživou pre náš mozog a ich látky pomáhajú chrániť i dušvné zdravie.