share

Zázrak z prírody zvaný karobový sirup

karobový sirup - tree 3280478 1920 - Zázrak z prírody zvaný karobový sirup
Jeho plody pripomínajú veľké fazuľové lúsky. Ilustračné: pixabay.com

Zdravé sladilo, ktoré nahradí kakao alebo čokoládu. Karob je skvelou náhradou zdravého mlsania.

Jeho sladká, jemná a karamelová chuť očarí zmysly. Lahodná vôňa pripomína ďatle. Používa sa pri pečení koláčov, muffinov či sladkostí. To všetko je lahodný karobový sirup.

Má vysoký obsah vlákniny a preto ho vyhľadávajú ľudia s tráviacimi ťažkosťami, pri hnáčkách a prípade potreby napravenia žalúdočných problémov. Má pozitívne účinky aj na reguláciu hladiny cukri krvi, takže je ideálnou voľbou pre diabetikov. Karobový sirup je vhodný aj pri bežných chorobách. Zmieruje nepríjemnú bolesť v krku a utlmuje kašeľ. Karobový sirup je veľmi bohatý na vitamíny A a B, B2, B3 a D. Zároveň má trikrát viac vápnika a fosforu ako obsahuje čokoláda, kakao a mlieko. Na rozdiel od čokolády má sedemnásťkrát menej tuku a dokonca neobsahuje kofeín. Vysoký obsah vápnika pomáha aj pri liečbe osteoporózy a pri deficitoch s vápnikom. ďalšie dôležité prvky, ktoré stoja za zmienku sú horčik, draslík, železo, mangán, chróm a meď. Má aj vysoký obsah aminokyselín. Účinne dokáže znížiť cholesterol v krvi. Jeho zloženie je vynikajúcim prostriedkom na získanie energie. Pôsobí antialergicky, antibakteriálne, antioxidačne, antivírusovo a antisepticky.

karobový sirup - karob ovocie zdravie - Zázrak z prírody zvaný karobový sirup
Ilustračné: pixabay.com

Odvážte si doma zlato 

V každom lúsku sú malé semienka približne rovnakej hmotnosti a veľkosti. V minulosti sa využívali pri vážení zlata a drahocenných kameňov. Z názvu stromu (Ceratonia latinsky, carob anglicky, charoupi grécky) vznikol názov jednotky kvality a hmotnosti zlata karát.

Stredomorská špecialita láka turistov 

Táto pochúťka je typická pre ostrov Cyprus. Mnohí turisti si ho prinesú ako vzácny suvenír. Na tomto ostrove rastie od augusta do septembra.Jeho história je dlhá až 4000 rokov a pestuje sa kvôli jedlým plodom. Zvyčajne začína rodiť až po rokoch, ale plodiť môže aj sto rokov. Jeho plody pripomínajú veľké fazuľové lúsky. Vďaka tejto schopnosti sa nazýva aj generačným stromom. Karobový sirup je známy aj pod názvom svätojánsky chlieb, pretože v minulosti rád jedol plody karobu Svätý Ján. Jeho zázračné účinky poznali už v starovekom Grécku alebo v Egypte. Za domov je pôvodne považovaná Sýria. O karobovom sirupe sa nachádza zmienka v Biblii. Na púšti sa karobovými lúskami živil Ján Krstiteľ. Zároveň sa stravoval aj lúčnými kobylkami.

Drevo stromu sa používa aj na kúrenie alebo na výrobu nábytku. Najväčším nepriateľom sú myši, ktoré sa živia vetvami. Stromy potom schnú a je na nich málo plodov.

Categories:

Related Posts

mmnt.sk
Close Cookmode