share

Podporte kolagénom svoju mladosť

kolagén - flower 3141777 1920 - Podporte kolagénom svoju mladosť
Kolagén začíname strácať ešte pred tridsiatkou. Zdroj: pixabay.com

Je základným podporných a spojivových tkanív. Nachádza sa v kostiach v šľachách, ale aj vo väzive. Kolagén je dôležitou súčasťou nášho tela.

Kolagén je bielkovina ľudského tela. Predstavuje až tretinu podielu bielkovín v celom tele a radí sa medzi nerozpustné vo vode. Vekom sa produkcia kolagénu v tele znižuje. K jeho úbytku dochádza už po dvadsiatke a každým rokom sa zníži približne o 1%. Koža stráca elasticitu a tým aj schopnosť viazať vodu. Predpokladom správnej tvorby kolagénu sú vitamín C a zinok. Vďaka nemu je naša pokožka pevná a pružná.

Kolagén pomáha na :

  • zmierňovanie bolesti kĺbov, chrbtice a kostí- zabezpečuje správne fungovanie
  • urýchľuje hojenie po úrazoch a zlomeninách
  • pomáha pri parodontitíde, spomaľuje osteoporózu
  • pomáha hojeniu výstelky črevnej a žalúdočnej sliznice
  • amonokyselina glicín, ktorá sa nachádza v kolagéne podporuje rast svalov  a mozgovú činnosť
  • detoxikácia organizmu
  • zlepšená kondícia čriev
  • redukuje hladinu cholesterolu a podporuje zdravie srdc

kolagén - girl 2771001 1920 1024x702 - Podporte kolagénom svoju mladosť
autor: Zdroj: pixabay.comKolagén môžeme doplniť z potravín, ale aj z výživových doplnkov.

Kolagén zabíjajú:

  • Sacharidy
  • Fajčenie- na tvorbu kolagénu negatívne pôsobí nikotín, ale aj ďalšie chemikálie
  • Slnečné žiareni
  • Autoimunitné ochorenia

Kolagén nájdete v mnohých výživový doplnkoch vo forme prášku (dá sa primiešať do akéhokoľvek jedla a nápoja)  alebo tabliet, ale nájdete ho aj v strave. Medzi potraviny, ktoré pomáhajú tvorbe kolagénu patria:

  • Ovocie jahody, čierna ríbezľa, voda s citrónovou či limetkovou šťavou
  • Zelenina – červená paprika, brokolica, kapusta, ružičkový kel, zemiaky, špenát, cesnak, cibuľa, olivy, fazuľa, avokádo
  • Mäso
  • Syry a mliečne výrobky
  • sójové produkty
  • Tekvicové a ľanové semienka
  • Vaječný bielok

Za najúčinnejší sa považuje rybí kolagén, ktorého cena je však vyššia ako v prípade ostatných druhov. Síce hoädzí a bravčoví sú finančne dostupnejšie, napriek tomu nemajú rovnaký účinok ako ten rybí.

Categories:

Related Posts

mmnt.sk
Close Cookmode