share

Čokoláda: dobrý sluha, zlý pán

Čokoláda: dobrý sluha, zlý pán -   okol  da sladkos   - Čokoláda: dobrý sluha, zlý pán
čokoláda, sladkosť, jedlo Ilustračné: pixabay

Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti po celom svete. Mnohí ľudia si bez tejto sladkej pochúťky nevedia svoj život a jej lahodnú chuť si doprajú denne. Málokto však vie, že čokoláda nespôsobuje len kilá navyše, ale má aj pozitívne účinky.

Táto obľúbená lahôdka sa vyrába z plodov kakaovníka. Pôvod tohto slova siaha až do stredného Mexika, kde sa tento kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi. Samotná čokoláda je výrobok z kakaa a cukru. Niektoré druhy obsahujú najčastejšie mliečne zložky, tuky rastlinného pôvodu, sušené ovocie, marcipán či orechy. Čím má čokoláda vyšší obsah kakaa tým je vhodnejšia pre naše telo. Čokoláda, ktoré má aspoň 60% tejto zložky je prospešná pre zdravie.

Čokoládou za celkovou pohodou

Čokoláda je plná horčíka. Tento stopový prvok spôsobuje správnu aktivitu mnohých enzýmov v tele. Aj vďaka nemu sa zmierňuje napätie vo svaloch, znižuje nervovosvalovú dráždivosť či zmierňuje kŕče. Horčík tak zlepšuje pamäť i spánok a pôsobí protistresovo. Keď je človek bez stresu, tak vo väčšine prípadov má aj dobrú náladu. Na to, že čokoláda je liek proti zlej nálade došli už lekári v stredoveku. Je to aj vďaka látkam teobromín, fenylalanín a flavonoid, ktoré pozitívne pôsobia na nervový systém. Tieto látky podporujú rovnováhu dôležitých hormónov v mozgu a preto čokoláda pôsobí ako antidepresívum.

Čokoláda: dobrý sluha, zlý pán -   okol  da sladkos   jedlo - Čokoláda: dobrý sluha, zlý pán
Ilustračné: pixabay.com

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha čokoláda pri znižovaní krvného tlaku aj cholesterolu v krvi. Aj v tomto prípade však platí, že čokoláda by sa mala konzumovať s mierou. Odporúčaná dávka je 50 gramov horkej čokolády denne. Okrem toho, že dobrá psychická pohoda na ktorú čokoláda pôsobí pomáha na imunitu, vplyv na celkové zdravie majú aj polyfenoly. Tieto látky pomáhajú chrániť pred nachladnutím a virózami. Ďalšou pozitívnou látkou v kakaovníku je teobromín. Ten je úspešný pri tlmení kašľa, má povzbudzujúci efekt podobný kofeínu a pôsobí bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu.

Negatívne účinky na naše postavy

Nie každý človek je taký šťastlivec, že jeho metabolizmus mu umožní zjesť všetko na čo má chuť a napriek tomu nepriberie ani gram. Pre tých menej šťastných je čokoláda darom, a zároveň trestom. Kvôli kalorickým tukom a cukrom , ktoré dodávajú telu obrovské množstvo energie je nepriateľom štíhlej línie. Čokoláda škodí aj ľuďom, ktorí majú citlivú pleť a dráždivo reagujú na vybrané potraviny. Niektorí vedci tvrdia, že týmto ľuďom neprekáža samotná čokoláda, ale vysoký príjem cukrov.

Biela čokoláda je nezdravá

Pre tých, ktorí si možno práve povedali, že biela čokoláda bude zdravšia máme nepotešujúcu správu. Biela čokoláda obsahuje len kakaové maslo. Neobsahuje tie zložky, ktoré sú prospešné pre zdravie a celkovú pohodu tela.

 

 

 

Categories:

Related Posts

mmnt.sk
Close Cookmode