Úžasné na klíčkoch je, že sú ľahko stráviteľné a môžete si ich klíčiť celoročne. Výhodné je to najmä v zime, keď v záhrade nič nerastie, dostanete do svojho tela živé, zdraviu prospešné látky, vitamíny, minerály, enzýmy a antioxidanty.
Okrem toho aj krásne vyzerajú a skvele vizuálne doplnia aj úplne obyčajné jedlo, ktoré sa okamžite stane fotogenickým.
Zázračné na nich je to, že keď do nádoby dáte málinko semienok, vznikne vám plná nádoba klíčkov. Čo samozrejme znamená aj to, že je to naozaj lacné.
Chlorofyl, ktorý obsahujú, prináša nášmu telu nekonečné množstvo prospešných látok.
Klíčiť môžete strukoviny, obilniny a semienka.
Zo strukovín sú asi najznámejšie mungo fazuľky (ktoré chutia ako čerstvý hrášok), no klíčiť sa dajú aj naše klasické, ako je šošovica, cícer, hrášok atď.
Z obilnín je to napríklad naša klasická pohánka, pšenica, špalda, lucerna atď.
Ďalej sú to rôzne semienka, ktoré vytvoria zelené klíčky.
Nie je to nič zložité, a ak sa do toho chcete pustiť, stačí vám vedieť pár základných informácií.
V čom nakličovať. Teoreticky je to možné v akejkoľvek nádobe (či už pohár alebo miska), no ideálny je nakličovací pohár, ktorý je zvyčajne sklenený a namiesto vrchnáka má sitko. Klíčenie funguje tak, že zobudíte semienka/strukoviny/obilniny tým, že ich namočíte na niekoľko hodín (pri každom druhu je to iný čas) a potom ich dvakrát denne preplachujete a za pár dní si môžete pochutnať na živých klíčkoch.
Najlepšie je klíčiť spolu v jednej nádobe len jeden druh, prípadne dva, ktoré potrebujú rovnakú dobu a podmienky na klíčenie.
Tento pohár je skvelý preto, že pri klíčení je otočený hore dnom, šikmo, aby z v ňom po preplachovaní nikdy neostala voda. No postačí aj zaváraninový pohár so širokým hrdlom a napríklad prekrytý gázou previazanou okolo hrdla špagátom.
Väčšine klíčkov sa darí práve v pohári, no niektoré sú náročnejšie a potrebujú iné prostredie, pretože pri namočení tvoria okolo seba sliz. Ide napríklad o chia, horčicové, ľanové semienka, atď. Dobrý spôsob je nakličovať ich na vate, no dnes už existuje aj špeciálny nakličovací tanierik s kovovým sitkom. Minirastlinky tu majú svoj priestor, dýchajú a výhodou oproti vate je možnosť konzumácie celého klíčka. V tomto tanieriku naklíčite všetko, čo sa dá, okrem strukovín a obilnín.
Kvalita semienok by mala byť tá najlepšia, skvelé sú tie z vlastnej záhradky, prípadne v bio kvalite, určite nie tie klasické na sadenie. Rovnako nie je bohviečo kupovať si už hotové klíčky zabalené zvyčajne v plaste.
Niektoré klíčky skvele chutia aj len tak sami, namiesto čipsov k filmu alebo na posypanie šalátov, polievok, či iných jedál.
Sledovať premenu semienka na minirastlinku je neuveriteľne čarovné a určite sa na ne budete chodiť často pozerať, ako narástli.
Klíčky sú veľmi výživné a ich konzumáciou určite pomôžete svojmu organizmu (obohatia váš jedálniček), no vždy platí, že pokiaľ chcete byť naozaj zdraví, je potrebná celková zmena životného štýlu.
Zdroje:
www.sproutme.sk
www.krez.sk