Ešte pred nejakou dobou sa magazíny o zdraví točili predovšetkým okolo tukov. Ako obmedziť ich príjem, ako si vyberať potraviny s ich nízkym obsahom a ako schudnúť vďaka ich obmedzeniu. Doba však pokročila a stále častejšie sa prikláňame k názoru, že za priberaním nestojí príjem tukov, ale enormný príjem cukrov, ktorý sa spája s našim rýchlym životným štýlom a únavou. Je známym faktom, že unavený človek túži po príjme sladkého jedla, ktoré mu istým spôsobom pomáha upokojiť sa a aspoň dočasne nadobudnúť stratené sily. Niektorí ľudia však nemajú problém s nadmerným priberaním po sladkom jedle a preto si ho doprajú plnými hrsťami. Avšak, je tu jeden problém. Prospieva zvýšený príjem cukru nášmu organizmu alebo práve naopak? je to niečo, čoho by sme sa mali obávať?
Zdroj: pixabay.com
Strava je postavená na vyváženom príjme cukrov, tukov a bielkovín. Počas naberania svalovej hmoty či chudnutí zabúdame na to, že všetky zložky potravy by mali byť vyvážené a v rovnováhe a nechávame jednu zložku prevládnuť nad ostatnými. Hoci si to neuvedomujeme a často nás to teší, že ručička na váhe sa hýbe správnym smerom, nechávame naše telo trpieť. Chýbajú mu správne látky, aby mohlo rásť a správne fungovať či regenerovať sa.
Zvýšený príjem cukrov často stojí za vznikom ochorení. Medzi najznámejšie ochorenia spojené s nevyváženou stravou sa spája cukrovka 2. typu. Ale vedeli ste, že cukor môže stáť aj za problémami s pleťou? Už naše mamy nás učili, že čokoláda stojí za vznikom akné a ak sa ho chceme zbaviť musíme konzumovať v obmedzenom množstve. Časom sa však fáma, že kakao môže za vznikom nepekných vyrážok vyvrátila a dnešné deti sa veselo vrátili k jej konzumácii. Je pravdou, že kakao v tom bolo nevinne, čokoláda však nie. Vďaka vysokému obsahu cukru spôsobuje vysúšanie pleti a zvýšenú produkciu mazu, ktorý následne upcháva póry a stojí za vznikom nepekných vyrážok, ktoré ani zďaleka nie sú príjemné.
Zdroj: pixabay.com
Okrem zlého stavu pleti stojí zvýšená a nadmerná konzumácia cukrov za zvýšenou lámavosťou nechtov a vlasy vďaka cukru vyzerajú oveľa menej zdravo. Účinky cukru sa nepriaznivo prejavujú aj na našej nálade – oveľa ľahšie sa nahneváme a výnimkou nie je ani zvýšený výskyt migrén.
Cukor na nás nemusí vplývať len ako nárast váhy, ale môže sa prejavovať rôznymi formami. Zabúdať by sme nemali na vyváženú stravu a dostatok pohybu a rozhodne nepostaviť stravu len na jednom pilieri ako napríklad len na cukre či bielkovinách. Potrebné sú všetky zložky potravy.